Z této dobroty se vám až zatočí hlava. A to nejen z množství cukru, ale také s jakou jednoduchostí ji lze připravit. Těmto řezům se tradičně říká “millionaire shortbread bars” (volně přeloženo: máslové řezy millionářů), nejspíše proto, že vyžadují ekonomicky náročnější suroviny 🙂
Janetta
Autor
★★★★★0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C. Vyložte čtvercovou formu o velikosti 23 cm alobalem a vymažte máslem.
V míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Přidejte vanilkový extrakt, mouku, sůl a vše dobře spojte. Natlačte těsto na dno připravené formy, propíchejte vidličkou na několika místech a dejte péct přibližně na 20 minut. Nechte zchladnout.
Nalijte kondenzované mléko do horkuvzdorné mísy a tu vložte nad rendlík s vařící vodou. Zakryjte vršek alobalem a nechte vařit, občas promíchejte, dokud se mléko nezmění v tmavě rezavý karamel. Toto zabere přibližně 60 až 90 minut. (Také si můžete ušetřit práci a koupit mléko rovnou karamelizované. )
Sundejte mísu z rendlíku a hotový karamel vyšlehejte dohladka. Rovnoměrně rozetřete na zchlazený korpus, zakryjte a dejte na půl hodiny do lednice.
Na polevu rozputte čokoládu s máslem ve vodní lázni. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu a poté rovnoměrně rozprostřete na karamelovou vrstvu. Naposledy dejte do lednice a po čtvrt hodině můžete krájet a podávat.
Videorecept
Ingredience
Korpus
170 g změklého másla
50 g krupicového cukru
1/2 lžičky vanilkového extraktu
195 g hladké mouky
1/4 lžičky soli
Krém
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
Poleva
170 g čokoládových kousků/čokolády nakrájené na kousky