Nejprve si rozmnožíme kvásek. 1. den smícháme žitný kvásek se 100 g celozrnné žitné mouky a 100 ml vlažné vody, 2. a 3. den uděláme to samé. 4. den máme kvásek připravený k pečení chlebu.
Smícháme mouky se solí, kořením a semínky. Přidáme kvásek a postupně i vodu. Zpracováváme těsto alespoň 5 minut, dokud není hladké. Vodu přiléváme podle hustoty těsta, případně těsto při zadělávání podsypeme moukou. Těsto by mělo být spíše řidší, chléb pak bude měkčí.
Vytvoříme bochánek, který vložíme do olejem vymazané formy na chléb. Pokud nemáte formu, stačí obyčejná větší mísa. Chléb přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě minimálně 4 hodiny. Osobně nechávám chléb kynout i 8 hodin.
Po alespoň čtyřech hodinách by měl chléb být vykynutý. Připravíme si plech, který potřeme olejem a na něj položíme chléb, který poté potřeme vodou smíchanou se lžičkou octa. Vložíme do trouby a pečeme jej při teplotě 220 °C prvních 30 minut, a poté teplotu snížíme na 180 °C a chléb pečeme ještě asi 20 minut.
Do chlebu můžete přidat jakékoliv jiné přísady. Nebojte se vyzkoušet např. chia semínka, apod. Chléb tak může být pokaždé jiný.