14 tajemství, jak lépe připravit kynuté těsto

Není snadné připravit koláče, které jsou hezky nadýchané a mají tu správnou barvu. Těsto na jejich přípravu se ne vždy povede. Jednou je příliš lepkavé, má přebytečný tuk nebo koláč vypadá jako spálený. Přečtěte si, v čem je tajemství správně připraveného těsta na dort nebo koláč.

Redakce

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0
  1. Prosejte mouku: Pokud chcete, aby vaše pečivo bylo lehké a nadýchané, prosejte mouku předtím, než ji vmícháte mezi ostatní suroviny. Mouka se tak obohatí kyslíkem a odstraní se malé nečistoty.
  2. Nalijte tekutou směs do mouky: Pro zabránění hrudek v těstě a homogennost hmoty smíchejte zvlášť tekutou a sypkou směs. Poté vmíchejte tekutou směs do sypké směsi (mouky).
  3. Troška soli: Do těsta přidejte špetku soli, podtrhne chuť pečiva a pomůže zabránit vzniku hrudek.
  4. Žloutky a kvasnice: Žloutky s kvasnicemi (droždím) přidejte do těsta současně.
  5. Našlehání bílků: Bílky mírně našlehejte, než je přidáte do těsta. Pečivo tak získá na objemu.
  6. Teplota pro kynutí těsta: Nejvhodnější teplota pro nakynutí těsta je 25 – 32 °C.
  7. Míchání těsta: Těsto míchejte nebo hněťte rukama odshora dolů, klasickým kruhovitým mícháním ztratí těsto svou lehkost.
  8. Teplota ingrediencí: Pro jednodušší přípravu těsta i pečení pomůže, pokud budou mít ingredience před smícháním pokojovou teplotu. Stačí, když si všechny suroviny vyskládáte na linku asi hodinu před samotným mícháním.
  9. Lepení těsta na ruce: Pokud chcete zabránit tomu, aby se vám těsto lepilo na ruce, namažte si ruce rostlinným nebo olivovým olejem.
  10. Přebytečný tuk: Velké množství tuku dělá pečivo tvrdší. Dodržujte proto přesné množství tuku.
  11. Cukr: Přebytečný cukr zpomaluje kvašení, proto u něj také dodržujte přesné množství.
  12. Důvod, proč kynuté těsto špatně kyne: Možná příčina toho, že těsto nenakyne jak má, může být to, že droždí bylo zalito příliš horkým mlékem. To tím zabilo kvasinky.
  13. Bramborová chuť: Pokud chcete zlepšit chuť kynutého těsta, přidejte do něj nastrouhané vařené brambory, a to 2 – 3 brambory na 1 kg těsta.
  14. Potírání okrajů žloutkem: Nepotírejte okraje koláčů nebo celé horní vrstvy žloutkem. Okraj pečiva příliš ztvrdne a těsto dostatečně nenakyne.
14 tajemství, jak lépe připravit kynuté těsto
14 tajemství, jak lépe připravit kynuté těsto
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

Domácí levandulová sůl do koupele

velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

Nejkrásnější dorty světa – neuvěříte, že je to možné a jedlé

velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

Vizuální inspirace – Obrazy malované ovocem a zeleninou

velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

Podrobný super-návod na výrobu postele z palet + tipy

Romantické zahradní krmítko pro motýly

velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

Triky do kuchyně: 5 způsobů, jak využít prázdné nádoby

velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

Úžasné nápady na prolézačky pro kočky

velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

15 krásných DIY inspirací na podzimní věnce

velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

Výběr 19 zábavných zahradních tipů pro děti

Jak se zbavit octomilek?

velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

18 DIY miniaturních zahrádek z rozbitých květináčů

velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

14 inspirací na originální knihovny a poličky z již užitých věcí