Není snadné připravit koláče, které jsou hezky nadýchané a mají tu správnou barvu. Těsto na jejich přípravu se ne vždy povede. Jednou je příliš lepkavé, má přebytečný tuk nebo koláč vypadá jako spálený. Přečtěte si, v čem je tajemství správně připraveného těsta na dort nebo koláč.
Redakce
Autor
★★★★★0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0
Prosejte mouku: Pokud chcete, aby vaše pečivo bylo lehké a nadýchané, prosejte mouku předtím, než ji vmícháte mezi ostatní suroviny. Mouka se tak obohatí kyslíkem a odstraní se malé nečistoty.
Nalijte tekutou směs do mouky: Pro zabránění hrudek v těstě a homogennost hmoty smíchejte zvlášť tekutou a sypkou směs. Poté vmíchejte tekutou směs do sypké směsi (mouky).
Troška soli: Do těsta přidejte špetku soli, podtrhne chuť pečiva a pomůže zabránit vzniku hrudek.
Žloutky a kvasnice: Žloutky s kvasnicemi (droždím) přidejte do těsta současně.
Našlehání bílků: Bílky mírně našlehejte, než je přidáte do těsta. Pečivo tak získá na objemu.
Teplota pro kynutí těsta: Nejvhodnější teplota pro nakynutí těsta je 25 – 32 °C.
Míchání těsta: Těsto míchejte nebo hněťte rukama odshora dolů, klasickým kruhovitým mícháním ztratí těsto svou lehkost.
Teplota ingrediencí: Pro jednodušší přípravu těsta i pečení pomůže, pokud budou mít ingredience před smícháním pokojovou teplotu. Stačí, když si všechny suroviny vyskládáte na linku asi hodinu před samotným mícháním.
Lepení těsta na ruce: Pokud chcete zabránit tomu, aby se vám těsto lepilo na ruce, namažte si ruce rostlinným nebo olivovým olejem.
Přebytečný tuk: Velké množství tuku dělá pečivo tvrdší. Dodržujte proto přesné množství tuku.
Cukr: Přebytečný cukr zpomaluje kvašení, proto u něj také dodržujte přesné množství.
Důvod, proč kynuté těsto špatně kyne: Možná příčina toho, že těsto nenakyne jak má, může být to, že droždí bylo zalito příliš horkým mlékem. To tím zabilo kvasinky.
Bramborová chuť: Pokud chcete zlepšit chuť kynutého těsta, přidejte do něj nastrouhané vařené brambory, a to 2 – 3 brambory na 1 kg těsta.
Potírání okrajů žloutkem: Nepotírejte okraje koláčů nebo celé horní vrstvy žloutkem. Okraj pečiva příliš ztvrdne a těsto dostatečně nenakyne.