Na roládu budete potřebovat:
Smetanová náplň:
Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a vanilkovým cukrem do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a opatrně vmíchejte prosátou mouku s kakaem.
Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 8 minut. Po upečení plát sejměte z plechu, poprašte moukou a otočte na papír nebo utěrku. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.
Ve větší misce vyšlehejte společně mascarpone s moučkovým cukrem a vanilkou. Přilijte smetanu a ručně promíchejte. Poté vyšlehejte pomocí elektrického šlehače na hustý krém. Je potřeba šlehat pomalu na nízkou rychlost. Trvá to pár minut. Nesnažte se to urychlit, krém byste mohli přešlehat.
Hotový krém rozetřete na vychladlý piškotový plát a pomocí papíru stočte. Roládu zabalenou v papíře dejte chladit do lednice. Před podáváním pocukrujte, případně můžete ozdobit šlehačkou a ovocem.
Můj tip: Roláda je vynikající, pokud přímo do rolády zatočíte 2–3 celé banány nebo jiné čerstvé ovoce (jahody, maliny).