Kakaová roláda se smetanovým mascarpone

Možná bych ji mohla nazvat babiččina roláda. Ne snad proto, že jsem recept zdědila po babičce, ale protože jsem ji upekla speciálně pro ni. Požadavek zněl jasně, "hnědá" roláda se šlehačkou. Babička ráda sleduje televizní pořady o vaření a na mně pak je měnit její přaní v realitu. Přemlouvat mě ale rozhodně nemusela, jsem ráda, když mohu upéct cokoliv.

Víkendové pečení

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Na roládu budete potřebovat:

  • 3 vejce, bílky a žloutky zvlášť
  • 80 g krupicového cukru
  • 80 g hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa (20 g)
  • vanilkový cukr

Smetanová náplň:

  • 250 g mascarpone
  • 2 až 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžičku vanilkového extraktu nebo cukru
  • 200 g šlehačky min. 33% (doporučuji použít čerstvou)

Postup

1

Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a vanilkovým cukrem do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a opatrně vmíchejte prosátou mouku s kakaem.

2

Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 8 minut. Po upečení plát sejměte z plechu, poprašte moukou a otočte na papír nebo utěrku. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.

3

Ve větší misce vyšlehejte společně mascarpone s moučkovým cukrem a vanilkou. Přilijte smetanu a ručně promíchejte. Poté vyšlehejte pomocí elektrického šlehače na hustý krém. Je potřeba šlehat pomalu na nízkou rychlost. Trvá to pár minut. Nesnažte se to urychlit, krém byste mohli přešlehat.

4

Hotový krém rozetřete na vychladlý piškotový plát a pomocí papíru stočte. Roládu zabalenou v papíře dejte chladit do lednice. Před podáváním pocukrujte, případně můžete ozdobit šlehačkou a ovocem.

Poznámka

Můj tip: Roláda je vynikající, pokud přímo do rolády zatočíte 2–3 celé banány nebo jiné čerstvé ovoce (jahody, maliny).

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Hovězí líčka na víně

Trojvrstvé piškotové řezy s kokosovým krémem

Špaldovo pohankové perníčky

Cheesecake s čokoládovou pěnou

Domácí ovocné energy tyčinky ze tří ingrediencí

Nepečený cheesecake s jahodami

Domácí pomerančové müsli s čokoládou a mandlemi

Zapékaný květák s brokolicí, sýrem a řeckým jogurtem

Letní koktejl s čerstvými malinami

Poctivý domácí chléb z kvasu, se slunečnicovými a chia semínky

Špagety s pestem a ricottou

Penne alla crudaiola