Připravíme si základní rajčatovou omáčku (rajčata, česnek, cibule – necháme lehce probublat). Mezitím si připravíme náplň – dejte vařit do vroucí osolené vody na cca 3 minuty omyté lístky špenátu (stačí pouze tak 1cm vody na dno hrnce), potom je sceďte, odstraňte všechnu vodu a nakrájejte nadrobno. Přidejte ricottu, osolte, opepřete, přidejte sýr a žloutek, pořádně promíchejte a vložte do lednice. Dejte vařit osolenou vodu na těstoviny (vyberte si nějaký větší hrnec, ať se vám tam conchiglioni vejdou).
Uvařte těstoviny „al dente“ a zceďte – propláchněte těstoviny studenou vodou, aby se zastavil průběh jejich varu (já vím, normálně vám radím opak, ale tentokrát je to výjimka, někteří Italové dokonce radí je zchladit ledem, ale můžete je i nechat jen odstát stranou a vychladnout, všechny tři varianty jsou vlastně správně).
Zapněte troubu na 180–200 °C.
Na spodek pekáče rozprostřete omáčku. Vezměte každou mušli zvlášť, naplňte ji krémem z ricotty a vložte na pekáč. Až je tam všechny naskládáte, posypte je bohatě ještě nastrouhaným sýrem. Dejte zapéct do trouby na cca 30 minut.