Ingredience
- 450 g pšeničné chlebové nebo hladké mouky
- 1/3 hrnku krupicového cukru
- 1/8 lžičky soli
- 2 lžičky sušeného droždí
- 1 hrnek vlažného mléka
- 2 žloutky + 2 bílky
- 30 g změklého másla
- lžíce oleje na vymazání
Postup
- Smíchejte dohromady všechny suché ingredience.
- Poté přidejte vlažné mléko, žloutky a změklé máslo.
- V robotu nebo pomocí rukou vypracujte jemné a pružné těsto. Vymažte mísu olejem a dejte do ní těsto odpočívat. Zakryjte mísu potravinovou folií a nechte hodinu až hodinu a půl kynout.
- Poté těsto znovu propracujte a rozdělte na čtvrtiny.
- Všechny čtvrtiny vyválejte na stejně velký trojúhelník a tři první natřete nutellou do tvaru stromku. Postupně dejte všechny pláty na sebe, čtvrtý nahoru a nenatřený.
- Upravte stromek do dokonalého tvaru pomocí ostrého nože, chcete-li.
- Ostrým nožem nakrájejte vršek koruny na stejně silné plátky. Dejte stromek na plech, na kterém budete péct a každý plátek zatočte na jeden, či dva vruty. Až budete mít hotovou celou korunu, nechte těsto půl hodiny kynout.
- Vyšlehejte bílky a pomažte jimi hotový strom.
- Pečte na 180 °C přibližně 15 minut dozlatova. Jestli chcete, potřete stromek pro lesk směsí moučkového cukru a vody.
Videorecept