
Na 12 – 16 kousků si připravte:
(hrnek o objemu 240 ml)
Tvarohová náplň:
Mandlová drobenka:
Troubu předehřejte na 170 stupňů, čtvercovou formu o rozměru 21 x 21 cm vymažte máslem.
V misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Dejte stranou.
V jiné míse vyšlehejte cukr s olejem, postupně přidejte vejce a dobře zašlehejte. Přidejte jogurt, citronovou šťávu a kůru a promixujte do krémova. Při nízkých otáčkách postupně zašlehejte moučnou směs, až je těsto jemné a krémové. Rozetřete rovnoměrně do formy, odložte stranou a připravte si tvarohovou náplň.
Všechny suroviny na náplň společně prošlehejte do hladka a nalijte rovnoměrně na těsto.
Drobenku uděláte nejlépe v mixeru nebo food procesoru. Všechny suroviny společně promixujte, až vznikne drobenka. Připravit ji můžete samozřejmě i klasicky ručně. Drobenku nasypte na tvarohovou náplň dejte koláč péct do vyhřáté trouby na 40 - 45 minut.
Nechte vychladnout ve formě, pak rozkrájejte na jednotlivé kousky a podávejte. Můžete lehce pocukrovat moučkovým cukrem.
Snažte se vyhnout nízkotučným variantám jogurtu i tvarohu. Dopřejte si tučný tvaroh i smetanový jogurt, protože jak je známo, tuk je nositelem chuti :) Pokud budete strouhat do těsta citronovou kůru, doporučuji použít chemicky neošetřený citron, tedy v bio kvalitě.