Jogurtový koláč s tvarohem

Do těsta se přidává jogurt, takže je krásně měkké a nadýchané. Tvarohová naplň je jemná a mleté mandle oživí klasickou drobenku. Koláč je skvělý hned po upečení, ale svou vláčnost si udrží i další dny. Určitě nepatří mezi suché a dusivé buchty.

Víkendové pečení

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Na 12 – 16 kousků si připravte:

  • 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 1/2 hrnku řeckého nebo jiného smetanového jogurtu min. 10% tuku
  • 1 vejce
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • kůra z jednoho citronu nebo citronový olej

(hrnek o objemu 240 ml)
Tvarohová náplň:

  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 1/4 hrnku cukru krupice
  • 1 vejce
  • 2 lžičky citronové šťávy

Mandlová drobenka:

  • 1/4 hrnku mletých mandlí nebo mandlové mouky
  • 1/4 hrnku polohrubé nebo celozrnné mouky
  • 1/4 hrnku cukru krupice
  • 35 g studeného másla

Postup

1

Troubu předehřejte na 170 stupňů, čtvercovou formu o rozměru 21 x 21 cm vymažte máslem.
V misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Dejte stranou.

2

V jiné míse vyšlehejte cukr s olejem, postupně přidejte vejce a dobře zašlehejte. Přidejte jogurt, citronovou šťávu a kůru a promixujte do krémova. Při nízkých otáčkách postupně zašlehejte moučnou směs, až je těsto jemné a krémové. Rozetřete rovnoměrně do formy, odložte stranou a připravte si tvarohovou náplň.

3

Všechny suroviny na náplň společně prošlehejte do hladka a nalijte rovnoměrně na těsto.

4

Drobenku uděláte nejlépe v mixeru nebo food procesoru. Všechny suroviny společně promixujte, až vznikne drobenka. Připravit ji můžete samozřejmě i klasicky ručně. Drobenku nasypte na tvarohovou náplň dejte koláč péct do vyhřáté trouby na 40 - 45 minut.

5

Nechte vychladnout ve formě, pak rozkrájejte na jednotlivé kousky a podávejte. Můžete lehce pocukrovat moučkovým cukrem.

Poznámka

Snažte se vyhnout nízkotučným variantám jogurtu i tvarohu. Dopřejte si tučný tvaroh i smetanový jogurt, protože jak je známo, tuk je nositelem chuti :) Pokud budete strouhat do těsta citronovou kůru, doporučuji použít chemicky neošetřený citron, tedy v bio kvalitě.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Sýrové placičky z bramborové kaše, doplněné zakysanou smetanou

Řepné burgery s grilovanou zeleninou

Robi roštěná na žampionech

Chapati – indická placka

Salát s pomerančovým lososem

jahodovy kolac s cerstvymi jahodami a zelatinou

Jahodový klasický koláč s čerstvými jahodami a želatinou

Celerové hranolky

VIDEORECEPT: Čokoládové popraskané sušenky

Domácí masová pomazánka

Jablkový koláč

Jahodové řezy s piškotovým korpusem a pudinkem

Video: 6 originálních dezertů z mikrovlnky, hotových do 5 minut