Jogurtový koláč s tvarohem
Do těsta se přidává jogurt, takže je krásně měkké a nadýchané. Tvarohová naplň je jemná a mleté mandle oživí klasickou drobenku. Koláč je skvělý hned po upečení, ale svou vláčnost si udrží i další dny. Určitě nepatří mezi suché a dusivé buchty.

Ingredience na 10 porcí
Na 12 – 16 kousků si připravte:
- 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 3/4 hrnku cukru krupice
- 1/2 hrnku řeckého nebo jiného smetanového jogurtu min. 10% tuku
- 1 vejce
- 2 lžíce citronové šťávy
- kůra z jednoho citronu nebo citronový olej
(hrnek o objemu 240 ml)
Tvarohová náplň:
- 250 g tučného tvarohu ve vaničce
- 1/4 hrnku cukru krupice
- 1 vejce
- 2 lžičky citronové šťávy
Mandlová drobenka:
- 1/4 hrnku mletých mandlí nebo mandlové mouky
- 1/4 hrnku polohrubé nebo celozrnné mouky
- 1/4 hrnku cukru krupice
- 35 g studeného másla
Postup
Celkový čas přípravy: 45 min
Troubu předehřejte na 170 stupňů, čtvercovou formu o rozměru 21 x 21 cm vymažte máslem.
V misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Dejte stranou.
V jiné míse vyšlehejte cukr s olejem, postupně přidejte vejce a dobře zašlehejte. Přidejte jogurt, citronovou šťávu a kůru a promixujte do krémova. Při nízkých otáčkách postupně zašlehejte moučnou směs, až je těsto jemné a krémové. Rozetřete rovnoměrně do formy, odložte stranou a připravte si tvarohovou náplň.

Všechny suroviny na náplň společně prošlehejte do hladka a nalijte rovnoměrně na těsto.
Drobenku uděláte nejlépe v mixeru nebo food procesoru. Všechny suroviny společně promixujte, až vznikne drobenka. Připravit ji můžete samozřejmě i klasicky ručně. Drobenku nasypte na tvarohovou náplň dejte koláč péct do vyhřáté trouby na 40 - 45 minut.

Nechte vychladnout ve formě, pak rozkrájejte na jednotlivé kousky a podávejte. Můžete lehce pocukrovat moučkovým cukrem.
Poznámka
Snažte se vyhnout nízkotučným variantám jogurtu i tvarohu. Dopřejte si tučný tvaroh i smetanový jogurt, protože jak je známo, tuk je nositelem chuti :) Pokud budete strouhat do těsta citronovou kůru, doporučuji použít chemicky neošetřený citron, tedy v bio kvalitě.
Mohlo by vás zajímat:
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře