Mandlové kuličky (bez mouky)
Připravíte je za chvilku a jen z několika surovin. Neobsahují mouku, takže jsou přirozeně bezlepkové a vhodné pro celiaky. Na první pohled možná vypadají tvrdě a vysušeně, trochu jako kokosky, ale opak je pravdou. Jsou krásně měkké a vláčné.

Ingredience na 10 porcí
Na 35-40 mandlových kuliček si připravte:
- 200 g mandlové mouky (mleté loupané mandle)
- 130 g cukru krupice
- 110 g bílků (cca 4 bílky)
- mandlový extrakt nebo aroma
- + cukr krupice na obalení
Postup
Celkový čas přípravy: 30 min
Troubu předehřejte na 160 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem.
V misce smíchejte mleté mandle a cukr, pak přidejte bílky a pár kapek mandlového extraktu (řiďte se pokyny na lahvičce). Vše dobře promíchejte. Vznikne Vám lepivé a poměrně mazlavé těsto, ale tak je to správně. Z těsta tvarujte malé kuličky, které obalte v krupicovém cukru a klaďte na plech.

Doporučuji během "koulení" omývat ruce vodou, aby se těsto nelepilo. Chce to také trochu trpělivosti, protože těsto je opravdu hodně mokré a lepivé, takže vytvořit z něj kuličku je docela výkon :)

Kuličky dejte péct do vyhřáté trouby na 20-25 minut, až začnou lehce zlátnout a mírně praskat. Nechte chvilku vychladnout na plechu, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku. Uchovávejte v uzavřené dóze. I po dvou týdnech jsou krásně měkké a vláčné.

Mohlo by vás zajímat:
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře