Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažte máslem.
- Ve velké míse rozšlehejte máslo s moučkovým cukrem do pěny. Postupně přidejte žloutky a vmíchejte vanilkový extrakt.
- Naseknaou čokoládu rozpusťte nad parou a poté ji pomalu přilijte do mísy se žloutky.
- Bílky vyšlehejte do jemného sběhu a postupně přisypávejte krupicový cukr, než se utvoří tuhý sníh a všechen cukr bude uvnitř.
- Sníh opatrně vmíchejte do čokoládové směsi a přisypte mouku, kterou též lehce vmíchejte do směsi.
- Připravené těsto vlijte do formy a pečte přibližně 45 až 50 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevýjde suchá.
- Dort po chvíli vyklopte z formy a nechte jej úplně vychladnout. Připravte si meruňkový džem k ruce.
- Vychladlý dort rozřízněte podélně na půl. Přibližně polovinu množství džemu namažte na první vrstvu. Přikryjte druhou polovinou dortu, na jehož vršek a strany dortu namažte zbytek džemu. Nechte dort půl hodiny odpočívat, aby se džem lehce vsáknul do korpusu.
- Dort přemístěte na rošt nad pečící papír.
- Na čokoládovou polevu smíchejte cukr a vodu v rendlíku. Přiveďte k varu a vařte přibližně 5 minut nebo dokud směs nedosáhne teploty 112 °C.
- Poté sundejte rendlík z plotny a přisypte nasekanou čokoládu. Promíchejte do hladké a lesklé směsi.
- Nalijte ještě horkou polevu na dort po celém povrchu. Nechte dobře okapat a poté dort přesuňte na servírovací talíř. Nechte dezert aspoň hodinu v pokojové teplotě. Okapanou čokoládovou polevu můžete použít na nápis “Sacher” na dort.
- Servírujte s čerstvě vyšlehanou smetanou.
Videorecept