fbpx

Focaccia

Malou Itálii máme často doma. Ať už s pizza chlebem, tyčkami grissini či focacciou. Tenhle „chléb chudých“, jak se mu říká, je tak jednoduchý, že upéct ho je hračka. Trochu jsem bojovala s receptem – s kvasnicemi nebo bez? Focaccia – původně chlebová placka – má svůj původ v ligurské kuchyni. Tamní podnebí a vlhký vzduch kvasnicím nepřeje, aby vzešly, a tak obyvatelé vynalezli placky bez droždí. Focaccia se pokapala olejem a sypala solí. V dnešní době skýtá tento chléb nespočet možností, ať už použijeme různé druhy bylinek, koření nebo oliv. Dnes se běžně těsto připravuje z kvasnic, i já to tak dělám. Vozím si z Itálie pivní kvasnice – lievito di birra – nicméně i z těch našich je výsledek bezchybný. Pozor ovšem na mouku – ta česká prostě není ona.

Focaccia

Ingredience na 10 porcí

 

  • 300 g italské mouky typu 00 nebo manitoba – farina di grano tenero o manitoba
  • 200 g vlažné vody – aqua tiepida
  • 20 g droždí – lievito
  • lžíce oliv. oleje – olio di oliva
  • špetka cukru – zucchero
  • lžička soli – sale
  • hrubozrnná sůl na posypání – sale grosso
  • rozmarýn – rosmarino
  • sušená rajčata – pomodori secchi

 

Postup

Celkový čas přípravy: 120 min

1

Do mísy vsypeme mouku, vytvoříme důlek, do kterého nalijeme vodu. Rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme pár minut vzejít.

Focaccia
2

Pak přidáme olej a sůl a zpracujeme v těsto. Necháme vykynout min. hodinu.

3

Těsto je lepkavé, což je v pořádku, pro usnadnění si můžete ruce potřít olejem. Jakmile je vykynuté, rozprostřete ho na plech vyložený peč. papírem na placku vysokou cca 1,5 cm, prsty vytvořte do těsta důlky.

4

Pokapejte olejem, posypte hrubozrnnou solí, rozmarýnem a dejte péct do vyhřáté trouby na 220 °C přibližně na 20 min.

5

Do části těsta můžete zapracovat jakékoliv přísady, ať už olivy, sušená rajčata nebo kapary. Já tentokrát připravila s rozmarýnem a sušenými rajčaty.

Mohlo by vás zajímat:
Veganské Vegetariánské

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře