Ingredience na 4 porce

Těsto

  • 60 ml vlažného mléka
  • 10 g droždí
  • 1 lžíce sladidla dle chuti
  • 1 lžíce + 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 2 lžíce rozpuštěného másla + cca 2 lžíce na potření

 

  • cca 50 g povidel – dle chuti

 
Omáčka

  • 3 žloutky
  • 50 g sladidla dle chuti
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce vanilkového cukru/extraktu/vanilky

Postup

Celkový čas přípravy: 60 min

1

Smíchejte vlažné mléko s droždím a sladidlem. Pořádně rozmíchejte, poprašte 1 PL hladké mouky a nechte cca 10 minut na teplém místě, třeba u topení, vzejít kvásek.

2

V míse smíchejte mouku a špetku soli. Doprostřed přidejte vejce, rozpuštěné máslo a kvásek. Vše důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto.

3

Nejlepší je propracovat ručně. V případě potřeby si ruce lehce poprašte moukou.

4

Těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout minimálně 30 minut.

5

Poté těsto znovu propracujte a rozdělte na 4 díly.

6

Doprostřed každého dejte cca 3 ČL povidel, důkladně zabalte do bochánku a nechte ještě zhruba 15 minut vykynout.

7

Knedlíky vařte v páře 7 minut.

8

Každý hotový knedlík ihned propíchněte na několika místech párátkem, aby se neroztrhaly a potřete rozpuštěným máslem.

9

Podávejte s vanilkovou omáčkou a mákem s cukrem.

10

Vanilková omáčka - vyšlehejte žloutky se sladidlem do pěny.

11

Do hrnce nalijte smetanu a vanilkový cukr.

12

1-2 šufánky smetany vmíchejte do žloutkové pěny a zbytek smetany přiveďte k varu.

13

Poté smetanu sundejte z ohně a vmíchejte žloutkovou směs.

14

Omáčku dejte znovu na plotnu a přiveďte k varu do zhoustnutí omáčky.

Mohlo by vás zajímat: Pro začátečníky, Recept bez chodu, Vegetariánské

Hodnocení a komentáře

Modemalist

Modemalist (autor)

Miluji to!

Odpovědět

pro přidání komentáře