Těsto
Omáčka
Smíchejte vlažné mléko s droždím a sladidlem. Pořádně rozmíchejte, poprašte 1 PL hladké mouky a nechte cca 10 minut na teplém místě, třeba u topení, vzejít kvásek.
V míse smíchejte mouku a špetku soli. Doprostřed přidejte vejce, rozpuštěné máslo a kvásek. Vše důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto.
Nejlepší je propracovat ručně. V případě potřeby si ruce lehce poprašte moukou.
Těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout minimálně 30 minut.
Poté těsto znovu propracujte a rozdělte na 4 díly.
Doprostřed každého dejte cca 3 ČL povidel, důkladně zabalte do bochánku a nechte ještě zhruba 15 minut vykynout.
Knedlíky vařte v páře 7 minut.
Každý hotový knedlík ihned propíchněte na několika místech párátkem, aby se neroztrhaly a potřete rozpuštěným máslem.
Podávejte s vanilkovou omáčkou a mákem s cukrem.
Vanilková omáčka - vyšlehejte žloutky se sladidlem do pěny.
Do hrnce nalijte smetanu a vanilkový cukr.
1-2 šufánky smetany vmíchejte do žloutkové pěny a zbytek smetany přiveďte k varu.
Poté smetanu sundejte z ohně a vmíchejte žloutkovou směs.
Omáčku dejte znovu na plotnu a přiveďte k varu do zhoustnutí omáčky.