Jáhelník s krémem ze sýru cottage a jahodami
Jáhelník je jedno z mých oblíbených sladkých jídel. Tím nemyslím tak úplně dezertů, ale mám na mysli něco, z čeho se fakt najíte. Je super jak k snídani, tak na oběd. Dá se různě kombinovat s ovocem, oříšky, náplněmi. Tady je recept z mé dílny.
★★★★★ 0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0
Ingredience
- 250 g suchých jáhel
- 400 g sýru Cottage
- 1 větší žloutek (nebo 2 malé)
- 4 lžíce medu
- 400 g čerstvých jahod
- javorový sirup na zalití při podávání
- lístečky máty na ozdobu
Postup
1
Jáhly si dáme do hrnce s vodou a necháme lehce nabobtnat – cca 3–6 hodin. Vodu potom slijeme, napustíme do hrnce novou vodu cca 2 cm nad jáhly a dáme vařit.
2
Vaříme (a občas promícháme), dokud se voda neodpaří – vznikne nám taková hustší kaše. Jáhly musí být hezky měkké – jakoby se „otevřou“ :).
3
Jáhly přendáme do zapékací mísy, abychom dostali tak 1–2 cm vysokou vrstvu. Poklademe je jahodami nakrájenými na kousky a zalijeme směsí cottage, kterou vytvoříme smícháním cottage, žloutku a medu – já to projela i mixérem, abych měla hladký krém.
4
Na krém naklademe zbytek nakrájených jahod a dáme péct do trouby na cca 15–20 minut – vytáhneme, až bude krém ztuhlý.
5
Já jáhelník servíruju lehce vychladlý (teplý by se rozpadal při krájení, ale dá se samozřejmě i z pekáčku :)), zakáplý javorovým sirupem a ozdobený mátou.
Poznámka
Jak jsem psala, dají se vymyslet různé kombinace, výborný je i s chia semínky, vlašskými oříšky atd. Tak se do toho pusťte.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}