Jednoduchá rajská omáčka s masovými kuličkami

Rychlá a jednoduchá rajská omáčka... Mletým masem můžete naplnit i papriky (nemusíte dělat koule).

Jednoduchá rajská omáčka s masovými kuličkami

Ingredience na 6 porcí

Masová směs

  • 400 g mletého hovězího masa (nebo mix vepřové + hovězí)
  • 1 ks menší cibule
  • 2 lžíce strouhanky
  • 2 lžičky čubricy (nebo bulharského koření)
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • půl lžičky mleté papriky 

Omáčka

  • 1 cibulka
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1,5 litru hovězího vývaru
  • cca 10 kuliček nového koření
  • cca 10 kuliček celého pepře
  • 3 bobkové listy
  • sůl 
  • cukr krupice (dle chuti)

Jíška na zahuštění 

  • 120 g tuku (olej/máslo/sádlo)
  • 4 lžíce hladké mouky

Postup

Celkový čas přípravy: 45 min

1

Nejprve nakrájejte jednu cibuli a smíchejte s mletým masem, strouhankou a kořením. Pořádně promíchejte a vytvarujte koule o velikosti asi poloviny vaší dlaně. Rozehřejte si v hrnci (nejlépe s nepřilnavým povrchem) olej, vložte masové koule a opečte je ze všech stran. Při opékání buďte opatrní, aby se vám koule nerozdrobily. Pak je vyjměte a dejte stranou.

2

Rozehřejte si v tomtéž hrnci trochu oleje. Přidejte nakrájenou cibulku a nechte ji zesklovatět. Přidejte protlak a krátce osmažte. Pak přidejte obsah plechovky s rajčaty, vývar, koření a vařte cca 15 minut. Vyjměte bobkové listy a kuličky.

3

Tento krok je volitelný: tyčovým mixérem rozmixujte do hladka. Pokud ale používáte místo krájených rajčat v plechovce passatu, tento krok je zbytečný.

4

Na jíšku: Na pánvi si rozehřejte tuk, přidejte hladkou mouku a míchejte do zhoustnutí a zezlátnutí. Pokud se vám směs zdá moc hustá, můžete přidat ještě trochu tuku.

5

Jíšku opatrně za stálého míchání vlijte do omáčky. Dejte pozor, aby se neudělaly hrudky. Vložte masové koule. Povařte dalších 10 minut. Dochuťte solí a cukrem.

Poznámka

K zahuštění můžete samozřejmě použít jinou metodu (například hladkou mouku rozmíchanou ve vodě).

Mohlo by vás zajímat: Hlavní jídla, Pro začátečníky

Hodnocení a komentáře

Štěpán Tripal

Štěpán Tripal

Miluji to!

Odpovědět

Filip

Filip

Miluji to!

Odpovědět

pro přidání komentáře