fbpx

Extra čokoládové veganské muffiny

To mě takhle jednou přepadla šílená chuť na muffiny. A abych měla aspoň trochu pocit, že nejsou tak nezdravé, tak jsem je udělala ze špaldové mouky. Výsledek za to stál!

Extra čokoládové veganské muffiny

Ingredience na 6 porcí

Na muffiny

  • 220 g jemné špaldové mouky
  • 70 g třtinového cukru
  • 25 g holandského kakaa
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • lžička jedlé sody
  • 1 větší zralý banán
  • 300 ml rostlinného mléka (použila jsemdomácí mandlové)
  • 100 ml oleje (použila jsem řepkový)
  • VOLITELNÉ: ořechy, čokoláda

 
Na polevu

  • 50 g kvalitní hořké čokolády
  • 2 lžíce kakaového másla nebo kokosového tuku
  • agáve nebo jiný sirup na doslazení
  • lžíce rostlinné smetany (použila jsem sójovou)
  • kousky kakaových bobů na posypání

Postup

Celkový čas přípravy: 30 min

1

Nejprve si smícháme všechny sypké ingredience. Banán rozmixujeme s rostlinným mlékem. Nalijeme k sypké směsi společně s olejem. Vymícháme těsto.

2

Do těsta můžeme přidat např. drcené vlašské ořechy nebo kousky čokolády. Těsto potom přendáme do formy na muffiny (používám silikonové košíčky) a pečeme 15–20 minut při vyšších teplotách (mám plynovou troubu, takže nedokážu odhadnout teplotu). Kontrolujeme špejlí.

3

Čokoládu si rozpustíme společně s kakaovým máslem (postačí i kokosový tuk), dosladíme sirupem a zjemníme smetanou. Muffiny nahoře trochu nařízneme (aby se poleva dostala trochu dovnitř) a poléváme. Než poleva ztuhne, posypeme kakaovými boby nebo ořechy.

Extra čokoládové veganské muffiny

Poznámka

Z daného množství získáme 12 pěkných muffinů.

Mohlo by vás zajímat:
Dezerty

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře