Domácí housky z kynutého těsta

Jednoduché jak facka, upečené za chvilku, úžasné, křupavé i vláčné, nahoře slané a určitě za ně dostanete pochvalu ode všech, protože jsou prostě bezkonkureční a ty z obchodu se můžou jít zahrabat.

Blani Szarzec

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 21 g droždí – půl kostky
  • 200 ml teplé vody
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce cukru
  • trochu soli, kmínu
  • hrubá sůl na posypání

Postup

1

Mouku dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého nadrobíme droždí a posypeme ho cukrem, zalijeme polovinou teplé vody (ne vařící). Necháme chvilku odstát – vzejde kvásek. Přidáme zbytek vody, olej, sůl, kmín a zamícháme. Těsto by mělo být hladké a ne moc lepivé nebo rozbředlé, podle potřeby přidejte trochu vody nebo naopak mouky. Těsto poté nechám kynout v lednici do druhého dne, ideálně přes noc pod fólií. Nabude do velkých rozměrů, počítejte s tím, aby nebylo "hrnčeku vař" v lednici a zbytečný úklid...

2

Těsto mám tedy vykynuté a tvaruji z něj malé bochánky (100 g těsta na 1 housku). Dám je na alobal, 3x podélně nakrojím, potřu vodou a posypu hrubou solí. Strčím do vyhřáté trouby na maximum a peču asi 10 min. Poté stáhnu troubu na polovinu, nebo nižší teplotu a dopékám dozlatova. Během pečení asi 2x potřu vodou. Po vytažení z pece také ihned potřu vodou. Schladlé servírujeme a používáme jako normální obyčejné housky, jenže tyhle budou chuťovým zážitkem.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Thajská pikantní polévka s krevetami – tom yum goong

Jemný koláč s máslovým korpusem, mléčnou náplní a skořicí

Grilované tofu s shiitake houbami

Sladký chléb s ovocem, ořechy a lněnými semínky

Jednoduchá pečená dýně s cibulí, rozmarýnem a parmezánem

Video: Crème brûlée – cheesecake s malinami

Úžasné mrkvové brownies bez mouky

Skořicoví šneci

Batátový krém s pomerančem a chilli

Banánové trojhránky s ovesnými vločkami

Ovesná kaše Margot

Batáty plněné hlívou, krůtím masem a avokádem