
Mouku dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého nadrobíme droždí a posypeme ho cukrem, zalijeme polovinou teplé vody (ne vařící). Necháme chvilku odstát – vzejde kvásek. Přidáme zbytek vody, olej, sůl, kmín a zamícháme. Těsto by mělo být hladké a ne moc lepivé nebo rozbředlé, podle potřeby přidejte trochu vody nebo naopak mouky. Těsto poté nechám kynout v lednici do druhého dne, ideálně přes noc pod fólií. Nabude do velkých rozměrů, počítejte s tím, aby nebylo "hrnčeku vař" v lednici a zbytečný úklid...
Těsto mám tedy vykynuté a tvaruji z něj malé bochánky (100 g těsta na 1 housku). Dám je na alobal, 3x podélně nakrojím, potřu vodou a posypu hrubou solí. Strčím do vyhřáté trouby na maximum a peču asi 10 min. Poté stáhnu troubu na polovinu, nebo nižší teplotu a dopékám dozlatova. Během pečení asi 2x potřu vodou. Po vytažení z pece také ihned potřu vodou. Schladlé servírujeme a používáme jako normální obyčejné housky, jenže tyhle budou chuťovým zážitkem.