Domácí housky z kynutého těsta

Jednoduché jak facka, upečené za chvilku, úžasné, křupavé i vláčné, nahoře slané a určitě za ně dostanete pochvalu ode všech, protože jsou prostě bezkonkureční a ty z obchodu se můžou jít zahrabat.

Domácí housky z kynutého těsta

Ingredience na 10 porcí

  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 21 g droždí – půl kostky
  • 200 ml teplé vody
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce cukru
  • trochu soli, kmínu
  • hrubá sůl na posypání

Postup

Celkový čas přípravy: 300 min

1

Mouku dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého nadrobíme droždí a posypeme ho cukrem, zalijeme polovinou teplé vody (ne vařící). Necháme chvilku odstát – vzejde kvásek. Přidáme zbytek vody, olej, sůl, kmín a zamícháme. Těsto by mělo být hladké a ne moc lepivé nebo rozbředlé, podle potřeby přidejte trochu vody nebo naopak mouky. Těsto poté nechám kynout v lednici do druhého dne, ideálně přes noc pod fólií. Nabude do velkých rozměrů, počítejte s tím, aby nebylo "hrnčeku vař" v lednici a zbytečný úklid...

2

Těsto mám tedy vykynuté a tvaruji z něj malé bochánky (100 g těsta na 1 housku). Dám je na alobal, 3x podélně nakrojím, potřu vodou a posypu hrubou solí. Strčím do vyhřáté trouby na maximum a peču asi 10 min. Poté stáhnu troubu na polovinu, nebo nižší teplotu a dopékám dozlatova. Během pečení asi 2x potřu vodou. Po vytažení z pece také ihned potřu vodou. Schladlé servírujeme a používáme jako normální obyčejné housky, jenže tyhle budou chuťovým zážitkem.

Mohlo by vás zajímat: Recept bez chodu, Veganské, Vegetariánské

Hodnocení a komentáře

Maru Pátková

Maru Pátková 28. 8. 2017

a to jsou opravdu bez vajec? o tom slyším prvně

Odpovědět

Filip

Filip

Miluji to!

Odpovědět

pro přidání komentáře