Čokoládový dort z červené řepy

Tento dort ocení zejména maminky, které tak do dětí dostanou alespoň nějakou zeleninu. Červená řepa v dortu není kvůli kakau vůbec cítit a dort získá krásný temně červený nádech. Díky pořádné vrstvě šlehačky si na něm pochutná opravdu každý.

Eva Hemmerová

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Korpus

  • 2–3 červené řepy
  • 200 g pohankové mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • 50 g kakaa
  • 1 bezfosfátový kypřicí prášek do pečiva
  • 300 ml rostlinného mléka
  • 150 ml řepkového oleje
  • 1 zralý (až přezrálý) banán

Smetanový krém

  • 250 ml veganské šlehačky ke šlehání
  • 3 lžíce agáve sirupu
  • neboALTERNATIVA:plechovka kokosového mléka + 2–3 ztužovače šlehačky + tekuté sladidlo
  • ovoce na dozdobení

Postup

1

Červenou řepu oloupeme a nastrouháme.

2

V míse smícháme všechny sypké suroviny na korpus, poté přidáme rostlinné mléko (zde koupené sójové, stačí ale i kterékoli domácí), olej, nastrouhanou řepu a rozmačkaný banán. Vymícháme těsto a tyčovým mixérem lehce promixujeme.

3

Nalijeme do dortové formy a pečeme přibližně 50 minut. Průběžně kontrolujeme špejlí, kousky těsta vám na ní však budou zůstávat i po 50 minutách, protože korpus celkově je dost vlhký.

4

Po vychladnutí korpus pomažeme rostlinnou šlehačkou, kterou vyšleháme společně s agáve sirupem.

5

Dozdobíme oblíbeným ovocem. Já měla v mrazáku jen brusinky a borůvky, skvěle by ale dortík vypadal třeba s čerstvými malinami.

6

ALTERNATIVNÍ SMETANOVÝ KRÉM: Pokud nechcete kupovat veganskou šlehačku, která je dražší a většinou také bohužel obsahuje palmový olej, můžete si vystačit s plechovkou kokosového mléka. To nechte přes noc v lednici, pokud je mléko kvalitní, měla by se oddělit tuhá část od vody, v tomto případě bych doporučovala koupit 2 plechovky mléka a použít pouze tu tuhou část, kterou vyšlehejte s jedním ztužovačem šlehačky a dle chuti doslaďte. Dort je pak důležité držet v lednici, protože při pokojové teplotě se krém začne zase rozpouštět. Pokud se vám ale v plechovce tuhá vrstva vůbec neoddělí (stává se to, každé kokosové mléko je jinak kvalitní), pak vyšlehejte celý obsah plechovky s 2–3 ztužovači šlehačky, opět dle chuti doslaďte. Takhle jsem to udělala já, když jsem dělala dort pro mamku, krém jsem ještě trochu dobarvila práškem z červené řepy, aby byl růžový. Dort všem chutnal i bez drahé veganské šlehačky.

7
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Kokosové koule

Rebarborové chutney na maso i těstoviny

Cibulový koláč

Video: 4 způsoby, jak ozdobně nakrájet ovoce

Vláčná jablečná roláda se skořicí a krémem s příchutí vaječného koňaku

Snadná vláčná cuketová buchta se sýrem Feta

Rýžové vločky se sojovým mlékem a ovocem

Vegetariánské chilli con carne

Pečená rajčata s bylinkami a česnekem

Poctivá květáková polévka, která skutečně zasytí

Brambory v majoránkové omáčce

Krémové risotto s krevetkami