Nadýchaný čokoládový dort s jahodovo-mátovým tvarohem

Nahý dort neboli naked cake je v současnoti velmi oblíbenou verzí dortu. Přiznané jednotlivé vrstvy nejsou na obtíž. Jahodovo-mátová omáčka se krásně "nacucne" do korpusu, takže ten ještě více zvláční. Dort je krásně nadýchaný a díky tvarohu - který můžete použít i méně tučný - není zas až tak "těžký". A tak jsem jedním takovým udělala radost jedné sedmdesátileté paní.

Z mojí kuchyně... Papi K.

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Korpus:

  • 8 vajec
  • 240 g cukru krupice
  • 133 h hladké mouky
  • 66 g kakaa
  • 66 g oleje

Krém:

  • 380 g tvarohu v kostce
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • med dle chuti
  • 100 g jahod
  • lístky čerstvé máty

Na ozdobu:

  • čokoládová ganache
  • jahody

Postup

1

Celá vejce a cukr šlehejte do pěny 25 minut (výhodou je automatický šlehač, ale zvládnete to i bez něj). Vznikne vám nádherně nadýchaná pěna, do které není třeba přidávat kypřicí prášek. Čas šlehání je však třeba dodržet.

2

V jiné misce smíchejte prosátou mouku a kakao. Ke konci šlehání vaječné hmoty snižte otáčky a vmíchejte do ní olej. Pak šlehač zastavte. Stěrkou opatrně vmíchejte kakaovou směs.

3

Dno dortové formy vyložte pečicím papírem (boky nevykládám, ani nevysypávám, aby se těsto uchytilo a zůstal stále stejný tvar). Těsto do formy přelijte, není třeba roztírat ho ke krajům, prostředek vám nevyběhne. Dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů cca na 50-60 minut (zkoušejte špejlí). Použila jsem formu s průměrem 22 cm.

4

Po upečení nechte vychladnout, opatrně obřízněte boky a formu sejměte. Můžete otočit dnem vzhůru, aby byl nahoře hezký rovný povrch.

5

Tvaroh, smetanu (nevyšlehanou) a med vyšlehejte do hladkého krému. V mixéru rozmixujte jahody s pokrájenými lístky máty. Tvaroh naplňte do zdobicího sáčku s otevřenou špičkou. Dort prokrojte na dvakrát. Na první plát nastříkejte polovinu krému a lžící naneste jahodovou omáčku. Přiklopte dalším plátem dortu.

6

Na druhý plát naneste opět tvaroh a na něj můžete jako obměnu položit nakrájené jahody. Přiklopte.

7

Ozdobit můžete dle vlastní fantazie. Já polila čokoládovou ganache (efekt stékající čokolády) a pokladla jahodami.

8

Nechejte v chladnu proležet. Dobrou chuť.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Domácí pickles aneb kvašená zelenina

Nepečený jahodový dort s meduňkou (bez cukru)

Houbový kuba s krupkami, bylinkami a česnekem

Italský tvrdý sýr s medem

Tvarohový dezert s ořechy

Nepečený kokosový srnčí hřbet

Nejrychlejší recept na výborný zdravý mrkvový dort

Mexická quinoa z jedné pánve

Video: Vláčný koláč s citronovou šťávou a lahodnou šlehačkou

Jemný citrónový dort s pudinkem

Plněné batáty ala mexiko

Kuřecí řízky s kokosovou strouhankou