Kokosové máslo
- Porce: Přibližně 180 g másla
Ingredience
- 2 2/3 hrnku strouhaného kokosu
Postup
- Naspyte kokos do food procesoru a mixujte dohladka, přibližně 10 minut.
- Přendejte hotové máslo do dobře uzavíratelné vzduchotěsné nádoby a skladujte v pokojové teplotě klidně i několik měsíců. Nevkládejte do lednice.
TIP: Pokud nejde máslo dobře vypracovat, přidejte lžičku či dvě kokosového oleje.
Máslo z kešu ořechů
Ingredience
- 1.5 hrnku kešu ořechů
- 2 lžíce medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Vložte kešu ořechy do food procesoru a přibližně 20 vteřin mixujte. Měla by se utvořit konzistence připomínající hrubší mouku.
- Přidejte ostatní ingredience a nechte mixovat do haldké konzistence. Jednou za čas setřete máslo ze stran nádoby do středu. Po 7 minutách by mělo být máslo hotové. (Čas se může lišit od druhu přístroje).
Máslo ze slunečnicových semínek
- Doba přípravy: 30 minut
- Porce: přibližně 1 hrnek másla
Ingredience
- 1 1/2 hrnku slunečnicových semínek
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1/2 lžičky soli ke zvýraznění chutí
- 1 lžíce medu
Postup
Krok 1
Předehřejte troubu na 170 °C. Semínka rozprostřete na pečícím papírem vyložený plech a nechte přibližně 10 až 15 minut lehce opékat. Jakmile začnou semínka chytat zlatavou barvu, vyndejte plech z trouby a nechte vychladnout.
Krok 2
Vychladnutá semínka vsypejte do food procesoru a mixujte do hrubší konzistence. Chvíli nechte odpočinout.
Krok 3
Po 5 až 7 minutách bude směs hladší, poté přidejte kokosový olej a ještě dvě minutky mixujte. Přidejte med, sůl a mixujte ještě přibližně minutku, nebo dokud nedosáhnete krémové textury.
Krok 4
Hotové másla vložte do vzduchotěsně uzavíratelné nádoby a skladujte v lednici až dva týdny.
Mandlové máslo
Ingredience
Postup
- Do food procesoru vložte mandle a mixujte, dokud nedosáhnete kašovité konzistence.
- Poté přidejte cukr, olej a sůl. Teď už jen párkrát promixujte do haldké konzistence.
- Máslo vložte do uzavíratelné nádoby či sklenice a skladujte v lednice přibližně 2 týdny.
Máslo s dýňovými semínky a pistáciemi
Ingredience
- 1 hrnek oloupaných pistácií
- 1 hrnek oloupaných dýňových semínek
- 1/2 – 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pomerančové kůry
Postup
- Předehřejte troubu na 160 °C. Vsypte pistácie na plech vyložený pečícím papírem a nechte je opékat 5 až 10 minut. Vyndejte plech a snižte teplotu na 90 °C.
- Dýňová semínka stejně jako pistácie vložte na plech s papírem. Pečte 15 až 20 minut.
- Opečené pistácie i dýňová semínka vložte do food procesoru, přidejte sůl a pomerančovou kůru. Mixujte do hladké směsi.
- Skladujte ve vzduchotěsné nádobě či sklenici až 6 měsíců.