5 nejlepších receptů na domácí másla z ořechů, semínek i kokosu

Miluji arašídové máslo, dávám ho snad všude. 🙂 Proto jsem začala trochu experimentovat a zkoušela vytvořit svá vlastní másla. Těchto pět kombinací jsou opravdovou špičkou a výbornou lahůdkou mezi domácími másly. Přidávám je k ovesným kaším, mažu na pečivo či jen tak zobu rovnou ze sklenice. TIP: K těmto receptům budete potřebovat  food procesor nebo výkonný sekáček.

Janetta

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Kokosové máslo

  • Porce: Přibližně 180 g másla

Ingredience

  • 2 2/3 hrnku strouhaného kokosu

Postup

  1. Naspyte kokos do food procesoru a mixujte dohladka, přibližně 10 minut.
  2. Přendejte hotové máslo do dobře uzavíratelné vzduchotěsné nádoby a skladujte v pokojové teplotě klidně i několik měsíců. Nevkládejte do lednice.

 TIP: Pokud nejde máslo dobře vypracovat, přidejte lžičku či dvě kokosového oleje.

Máslo z kešu ořechů

Ingredience

Postup

  1. Vložte kešu ořechy do food procesoru a přibližně 20 vteřin mixujte. Měla by se utvořit konzistence připomínající hrubší mouku.
  2. Přidejte ostatní ingredience a nechte mixovat do haldké konzistence. Jednou za čas setřete máslo ze stran nádoby do středu. Po 7 minutách by mělo být máslo hotové. (Čas se může lišit od druhu přístroje).

Máslo ze slunečnicových semínek

  • Doba přípravy: 30 minut
  • Porce: přibližně 1 hrnek másla

Ingredience

  • 1 1/2 hrnku slunečnicových semínek
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1/2 lžičky soli ke zvýraznění chutí
  • 1 lžíce medu

Postup

Krok 1

Předehřejte troubu na 170 °C. Semínka rozprostřete na pečícím papírem vyložený plech a nechte přibližně 10 až 15 minut lehce opékat. Jakmile začnou semínka chytat zlatavou barvu, vyndejte plech z trouby a nechte vychladnout.

Krok 2

Vychladnutá semínka vsypejte do food procesoru a mixujte do hrubší konzistence. Chvíli nechte odpočinout.

Krok 3

Po 5 až 7 minutách bude směs hladší, poté přidejte kokosový olej a ještě dvě minutky mixujte. Přidejte med, sůl a mixujte ještě přibližně minutku, nebo dokud nedosáhnete krémové textury.

Krok 4

Hotové másla vložte do vzduchotěsně uzavíratelné nádoby a skladujte v lednici až dva týdny.

Mandlové máslo

Ingredience

  • 2 hrnky neloupaných mandlí
  • 2 lžičky třtinového cukru
  •  lžíce řepkového oleje
  • špetka soli

Postup

  1. Do food procesoru vložte mandle a mixujte, dokud nedosáhnete kašovité konzistence.
  2. Poté přidejte cukr, olej a sůl. Teď už jen párkrát promixujte do haldké konzistence.
  3. Máslo vložte do uzavíratelné nádoby či sklenice a skladujte v lednice přibližně 2 týdny.

Máslo s dýňovými semínky a pistáciemi

Ingredience

  • 1 hrnek oloupaných pistácií
  • 1 hrnek oloupaných dýňových semínek
  • 1/2 – 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pomerančové kůry

Postup

  1. Předehřejte troubu na 160 °C. Vsypte pistácie na plech vyložený pečícím papírem a nechte je opékat 5 až 10 minut. Vyndejte plech a snižte teplotu na 90 °C.
  2. Dýňová semínka stejně jako pistácie vložte na plech s papírem. Pečte 15 až 20 minut.
  3. Opečené pistácie i dýňová semínka vložte do food procesoru, přidejte sůl a pomerančovou kůru. Mixujte do hladké směsi.
  4. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě či sklenici až 6 měsíců.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nejlepší domácí karamel

Tvarohové lievance

Video: Chlebový ježek ve stylu cheeseburgeru

Grilované tofu marinované v kořeněné omáčce

Žloutkový „mousseline“ krém do dortů, eclairs a profiterolek

Návod na jednoduchý narozeninový včelí dort

Šťavnatá vepřová panenka na bylinkách

Dokonalý domácí kávový likér

Zapékané papriky plněné quinoou, rajčaty se špenátem a parmazánem

Video: Raw cuketové špagety Alfredo z piniových oříšků

Nutella cheesecake

Vegetariánské kari