fbpx

Ajvar – dip z pečených paprik

Ajvar je hustá omáčka/dip pocházející z Balkánu. Je lehce pikantní a v kuchyni má široké využití, dá se použít na vaření, pečení, jen tak na chleba nebo jako dip k masu či zelenině. Slovo „ajvar“ pochází z tureckého slova „havyar“, což znamená „solené jikry kaviár“.

Ajvar – dip z pečených paprik

Ingredience na 10 porcí

  • 6 velkých silnostěnných špičatých červených paprik
  • 1 menší až střední lilek
  • 1 menší cuketa
  • 3 stroužky česneku (dle chuti můžete i víc)
  • 1 – 2 lžíce vinného octa
  • 1 lžička uzené (nebo sladké papriky)
  • olej
  • sůl, pepř

Postup

Celkový čas přípravy: 120 min

1

Zeleninu očistěte, papriky přepulte a vyndejte semínka, cuketu přepulte a lilek nechte vcelku. Vše dejte na plech a pečte při 200 st cca hodinu, dokud papriky nebudou mít černé puchýřky.

Ajvar – dip z pečených paprik
2

Po upečení nechte zeleninu vystydnout. Poté vydlabejte z lilku vnitřek a z paprik sloupněte slupku, by zůstalo jen masíčko. Cuketu nakrájejte i se slupkou. Zeleninu rozmixujte i s česnekem, pak přidejte vinný ocet, uzenou papriku a dochuťte solí a pepřem. Dejte do sklenic a zalijte olejem, ten to zakonzervuje a ajvar tak vydrží v lednici déle. Ajvar ale můžete i klasicky zavařit.

Ajvar – dip z pečených paprik

Mohlo by vás zajímat:

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře