Malinový dort snů s kešu oříšky a bez pečení
Ingredience
Korpus
- 1/2 hrnku drcených mandlí (vlašské, či pekanové ořechy také poslouží)
- 1/2 hrnku měkkých datlí bez pecek
- ¼ lžičky soli
Náplň
- 1 a ½ hrnku kešu ořechů namočených přes noc ve vodě (nebo alespoň 5 hodin)
- šťáva ze dvou citronů
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/3 hrnku rozpuštěného kokosového oleje
- 1/3 hrnku medu (vegani použijí sirup z agáve)
- 1 hrnek malin
Postup
- Oříšky a datle dáme do mixéru spolu se solí a nahrubo rozmixujeme. Hmota musí držet, takže zkuste nabrat trochu směsi lžičkou a uválet z ní v dlaních kuličku. Pokud směs drží pohromadě, je vše perfektní. Směs vybereme a napěchujeme na dno kulaté pečící formy.
- Rozehřejeme kokosový olej a med v hrnci jen za mírné teploty aby se nevytratily vitamíny. Jde pouze o to, aby se vše rozpustilo.
- V mixéru rozmixujeme všechny ingredience na náplň vyjma malin.
- 2/3 krému vylijeme do pečící formy na na vrstvu oříšků a datlí. Stačí od oka, nemusíte si dávat přílišný pozor. Krém zarovnáme stěrkou. Do zbylé třetiny krému, který je v mixéru, přidáme maliny a rozmixujeme do hladka. Krém nalijeme opět do formy a zarovnáme stěrkou. Dáme do mrazáku, dokud dort neztuhne.
- Dort vyndáme z mrazáku 30 minut před podáváním. Pomocí nože, který nahřejeme pod proudem horké vody dort nakrájíme. Podáváme jen tak, nebo s ovocem. Nesnědený dort dáme opět do mrazáku, ale pochybujeme, že budete mít co do mrazáku vracet. 🙂 Detalní recept zde.
Lahodný cheesecake pro jednoho – z mikrovlnky!
Ingredience
- 2 větší grahamové sušenky (nebo 4 Bebe sušenky)
- 1 lžíce rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 30 g krémového sýra (např. Lučiny)
- 2 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Rozdrťte sušenky a nasypte do hrnečku. Smíchejte s jednou lžící másla a vytvořte na dně hrnečku korpus.
- V misce smíchejte rozšlehané vejce, krémový sýr, smetanu, cukr a vanilkový extrakt.
- Dobře promíchejte a nalijte do hrnečku na korpus.
- Dejte do mikrovlnky na 1000 W na 1 minutu (nebo dokud není vršek cheesecaku pevný).
- Hrneček vložte na hodinu do lednice. Podávejte třeba s malinami – dobrou chuť! Detailní recept zde.
Roztomilý tečkovaný cheesecake s čokoládou
Ingredience
Krusta
- 1 hrnek nadrcených sušenek
- ¼ hrnku holandského kakaa
- 2 lžíce moučkového cukru
- ¼ hrnku rozpuštěného másla
Náplň
- 480 g krémového sýra (Lučiny, Philadelphie)
- ½ hrnku moučkového cukru
- 2 vejce
- 60 g rozpuštěné hořké čokolády
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2/3 hrnku kysané smetany
Postup
- Předehřejte troubu na 150 °C. Vyložte pečícím papírem formu o velikosti 20 x 20 cm.
- V malé misce smíchejte rozdrobené sušenky, cukr, kakao a rozpuštěné máslo. Promíchejte a natlačte na dno připravené formy.
- Rozšlehejte krémový sýr a cukrem, přidejte vejce, vanilku a kysanou smetanu. Vše smíchejte a půl hrnku směsi odložte do jiné nádoby.
- Rozpusťte čokoládu a vmíchejte ji do půl hrnku odložené náplně.
- Nalijte světlou náplň do formy a urovnejte povrch. Naplňte cukrářský sáček čokoládovým krémem a udělejte do světlého krému tečky po celém povrchu cheesecaku.
- Vložte do vyhřáté trouby a pečte přibližně hodinu. Poté troubu vypněte a nechte v ní cheesecake další hodinu odpočívat.
- Uložte na 24 hodin do lednice a poté podávejte. Detailní recept zde.
Vánoční cheesecake s příchutí vaječného koňaku
Ingredience
Krusta
- 1 hrnek rozdrcených sušenek
- 2 lžíce krupicového cukru
- 3 lžíce másla, rozpuštěného
Cheesecake
- 720 g krémového sýra
- 1 hrnek krupicového cukru
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 vejce
- ¾ hrnku vaječného koňaku
- ½ lžíce rumového extraktu/ rumu
- špetka mletého muškátového oříšku
- špetka soli
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Formu o průměru 22 cm vymažte a vyložte dno pečícím papírem.
- V míse smíchejte nadrcené sušenky, cukr a máslo. Promíchejte a natlačte na dno formy.
- Pečte 10 minut, poté vyndejte a nechte zchladnout.
- Ve velké míse rozšlehejte krémový sýr, cukr a mouku dohladka. Po jednom přidejte vejce.
- Vmíchejte vaječný koňak, muškátový oříšek a sůl. Vše promíchejte a nalijte do formy.
- Do plechu s vyššími okraji nalijte přibližně 2 cm horké vody. Formu s cheesecakem obalte alobalem a dejte do vody.
- Pečte přibližně 45 až 50 minut. Vyndejte z vody a nechte vychladnout.
- Dejte do lednice na 4 až 6 hodin a poté servírujte. Detailní recept zde.
Nepečený kokosový cheesecake s jogurtem a domácí nutellou
Ingredience
Korpus
- 250 g kakaových sušenek
- 150 g rozpuštěného másla
Krém
- 300 ml smetany
- 250 g krémového sýra (Phidalphia, Lučina)
- 125 g kokosového jogurtu
- 100 g moučkového cukru
- 8 g želatiny
- rozpuštěnou domácí nutellu na dozdobení (volitelné)
- 2 lžíce strouhaného kokosu + trochu na posypání
- 2 lžíce mléka
Postup
- Nadrťte sušenky na jemno, smíchejte s rozpuštěným máslem a utvořte drobkovité těsto. Kulatou formu o průměru 22 cm vyložte pečícím papírem a dno pokryjte sušenkovým těstem. Dobře urovnejte a dejte do lednice, než připravíte krém.
- Lehce zahřejte mléko a vložte do něj želatinu.
- Vyšlehejte smetanu s cukrem do tuha, přidejte krémový sýr, jogurt, strouhaný kokos a mléko s želatinou. Dobře promíchejte.
- Nalijte krém na sušenkový korpus, urovnejte a dejte do lednice aspoň na 3 hodiny.
- Rozpuťte nutellu do tekuta, nalijte ji na cheesecake a celý povrch posypte trochou strouhaného kokosu. Uchovávejte v lednici. Detailní recept zde.
Tvarohovo – Nutellový cheesecake
Ingredience
- 120 g máslových sušenek (mohou být i jiné, např. kakaové)
- 100 g měkkého másla
- 700 – 800 g měkkého tvarohu
- 5 vajec
- 1/2 šálku krystalového cukru
- 200 g mascarpone
- 1 – 2 lžičky vanilkového extraktu (může být nahrazeno vanilkovým cukrem)
- 2 lžíce vanilkového pudinku
- 350 – 400 g nutelly -> recept na domácí Nutellu / recept ma dietní domácí Nutellu z avokáda
- 50 ml smetany ke šlehání
- 2 – 3 lžíce kakaa (není povinné)
Postup
- Sušenky si nadrtíme, nejrychlejší a nejsnazší je to pomoci kuchyňského robotu. Sušenky následně smícháme s máslem. Pokud chceme, aby byl korpus našeho cheesecaku tmavé barvy, přidáme kakao. Poté stejně jako u každého cheesecaku hmotu natlačíme na dno dortové formy.
- Nyní se pustíme do přípravy tvarohovo – nutellové náplně. Nejprve začneme tím, že si vyšleháme vajíčka s cukrem. Poté přidáme mascarpone, tvaroh a pudinkový prášek.
- Pokud máme hotovo, těsto si rozdělíme na dvě půlky. Do jedné z půlek vmícháme vanilkový cukr či extrakt. Do druhé vmícháme nutellu (250 – 300 g).
- Aby byla náplň krásně mramorová jako na úvodním obrázku, je potřeba, abychom na korpus nanášeli střídavě lžíci tmavého těsta s lžící světlého těsta.
Pokud máme hotovo, pečeme v předehřáté troubě na 180°C po dobu 60 minut. Poté co máme upečeno, necháme vychladnout. - V závěrečném kroku si připravíme polevu. Zbylou nutellu si na mírném plameni rozehřejeme společně s lžící másla a šlehačkou. Touto směsí cheesecake polijeme. Druhou možností je smíchat trochu nutelly a tvarohové náplně a dát ji navrch dortu ještě před pečením. Detailní recept zde.
Čokoládové cheesecake řezy s Oreo sušenkami
Ingredience
- 1 balení sušenek Oreo (18 sušenek)
- 125 g másla
- 225 g žervé
- 400 g kondenzovaného mléka
- 3 větší vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička mouky
- 1 hrnek nasekané čokolády
Postup
- Troubu předehřejeme na 150 stupňů a připravíme si plech na pečení o rozměrech 23 na 23 cm. Dno vysteleme alobalem a zastříkneme olejem na pečení. (Alobal není nutností, ale pak se vše mnohem snadněji vyndá z pekáče a krájí.)
- V mixéru rozmixujeme sušenky a 125 g másla na jednolitou hmotu. Tuto směs rozprostřeme na připravený plech a stlačíme ke dnu.
- V mixéru dále rozmixujeme žervé, dokud není krémové.
- K žervé přidáme kondenzované mléko a opět mixujeme.
- Nakonec do mixéru přidáme vajíčka a vanilkový extrakt. Důkladně promixujeme, dokud se vše nespojí v jednolitý krém.
- V menší míse promícháme 1/2 nasekané čokolády se lžičkou mouky. Jakmile je čokoláda pokrytá moukou, vmícháme ji do krému. (Díky mouce se čokoláda při pečení nepotopí ke dnu)
- Krém nalijeme na vrstvu rozmixovaných sušenek. Vše poté posypeme zbylou polovinou nasekané čokolády. (Tu můžeme taktéž zaprášit moukou)
- Pečeme jednu hodinu, nebo dokud se cheesecake po lehkém dloubnutí prstem nevrátí do původního stavu.
- Dáme do lednice alespoň na jednu hodinu a můžeme podávat. Detailní recept zde.
Čokoládový cheesecake bez mouky – 3 vrstvy čokoládové extáze
Ingredience
Korpus bez mouky
- 110 g hořké čokolády
- 8 lžic másla
- 3/4 hrnku cukru
- 3 vejce
- 1/2 hrnku holandského kakaa
Vrstva čokoládový cheesecake
- 450 g smetanového sýra pokojové teploty (např. žervé)
- 1/2 hrnku cukru
- 3 vejce
- 1/2 hrnku čokolády
Pěnová vrstva (mousse)
- 1 a 1/4 hrnku čokolády (hořké nebo mléčné)
- 2 hrnky smetany
Poleva
- 340 g strouhané čokolády
- 1 hrnek másla
- 1 lžíce kukuřičného sirupu
Postup
Korpus bez mouky
- Dejte předehřát troubu na 180 °C. Tukem vymažte formu na dort o průměru asi 23 cm.
- Ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě roztavte čokoládu s máslem. Vmíchejte cukr a vejce.
- Jemně vmíchejte kakao. Těsto nalijte do vymazané formy a dejte stranou.
Vrstva čokoládový cheesecake
- Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a nechte vychladnout.
- Promíchejte smetanový sýr a vmíchejte cukr. Přidejte po jednom vejce.
- Smíchejte smetanovou směs s čokoládou. Opatrně nalijte na korpus. Pečte v předehřáté troubě 50 – 60 minut.
- Nechte vychladnout a poté nechte zcela vychladit v lednici na několik hodin.
Pěnová vrstva (mousse)
- Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a nechte vychladnout.
- Smetanu v mixeru ušlehejte a vmíchejte do ní rozpuštěnou čokoládu.
- Rozetřete na vychlazený cheesecake a dejte znovu do lednice.
Poleva
- Ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpusťte čokoládu s máslem. Vmíchejte kukuřičný sirup. Nechte vychladnout.
- Nalijte na dort a rovnoměrně rozetřete. Dejte ztuhnout do lednice. Detailní recept zde.
Nepečený cheesecake s limetkou
Ingredience
- 200 g sušenek
- 500 g zakysané smetany
- 100 g másla
- 150 g krémového sýra
- 120 g cukru
- 10 g želatiny
- 10 g vanilkového cukru
- limetka nebo citrón
- balíček želé příchuť Kiwi
Postup
- Rozemelte sušenky na menší kousky, smíchejte se změklým máslem a vzniklým těstem vyložte 22 cm dno dortové formy. Dejte formu do lednice aspoň na půl hodiny.
- Nasypte želatinu do 100 ml vlažné vody a nechte 10 minut odstát. Poté vlijte do rendlíku a zahřívejte na mírném ohni – směs ovšem nesmí vařit. Po chvíli odstavte a nechte zchladnout. Poté přidejte cukr, smetanu, krémový sýr a vanilkový cukr. Poté přidejte šťávu z limetky (přibližně 2 lžíce). Vše promíchejte dohladka. Pomocí robotu směs lehce našlehejte a poté nalijte do formy. Uložte na 2 hodiny do lednice.
- Uvařte Kiwi želé dle návodu na balíčku s přibližně 100 ml vody. Nechte trochu zchladnout a polijte jím vršek cheesecaku. Dejte do lednice aspoň na 4 hodiny, aby všechny vrstvy dokonale zchladly. Poté ozdobte limetkou a podávejte.
Karamelový cheesecake s příchutí tyčinek Mars dostane každého mlsouna
Ingredience
- 250 g čokoládových sušenek (bez čokoládové polevy)
- 150 g rozpuštěného másla
- 20 g másla
- 300 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce hnědého cukru
- 50 g nasekané mléčné čokolády
- 3 čajové lžičky želatiny
- 60 ml vařící vody
- 500 g žervé/lučiny
- 110 g moučkového cukru
- 3 tyčinky Mars, nasekané
Postup
- Sušenky nahrubo rozmixujeme. Poté přilijeme rozpuštěné máslo a mixujeme dál, dokud se vše nespojí.
- Tuto směs rozprostřeme v libovolné nádobě (ideální je pečící forma s průměrem 20 cm) a silně přitlačíme na dno tak, aby se vytvořila jednolitá vrstva, jenž bude základem dortu.
- Necháme cca 30 minut zchladnout, nebo dáme do lednice.
- Mezitím dáme do hrnce 2 lžíce smetany, hnědý cukr a zbylé máslo. Zahříváme a po dobu 3 – 4 minut na mírném plameni promícháme, dokud se cukr nerozpustí. Pak dáme stranou.
- V druhém hrnci rozpustíme čokoládu a 2 lžíce smetany. Opět mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a vše se nespojí. Dáme stranou.
- Rozpustíme želatinu ve vařící vodě a šleháme vidličkou, dokud se nerozpustí. Dáme stranou.
- Pomocí šlehače vyšleháme žervé a moučkový cukr, dokud se vše nespojí.
- V další míse ušleháme zbylou smetanu, dokud ji nevyšleháme ve šlehačku.
- Do mísy s našlehaným žervé přidáme želatinu a nasekané tyčinky Mars.
- Dále přidáme smetanu, kterou ovšem nevšleháme, ale jen jemně přimícháme, aby příliš nespadla.
- Z této směsi žervé a šlehačky oddělíme polovinu a dáme ji na vrstvu sušenek z kroku 1 až 3. Na směs nalijeme polovinu čokoládové a karamelové polevy z kroků 4 a 5. Vezmeme jídelní nůž a povrch krému z žervé politým polevou zakrojíme tak, aby se poleva dostala i do hloubky krému a vznikl tam mramorový efekt.
- Krok 11 opakujeme i s druhou polovinou krému a polev.
- Hotový dort zakryjeme a necháme hodinu v lednici. Dort můžeme dozdobit nasekanou tyčinkou mars, či nasekanou čokoládou.
- Dobrou chuť! Detailní recept zde.