fbpx

Citrónovo – borůvkový dort s andělsky lehkým krémem

Dort plný borůvek a smetanového krému. Snoubí se zde jemný a hutný krém spolu se svěžími plátky citrónu a borůvkami. Vytvořte si doma dort, kterým oslníte všechny své známé a pochutnáte si na něm :).

Citrónovo – borůvkový dort s andělským krémem

Ingredience na 12 porcí

Těsto

  • 0,3 hrnek kukuřičného škrobu
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 3/4 lžičky soli
  • 2 hrnky krystalového cukru
  • 1 hrnek změklého másla
  • 1 lžíce citrónové kůry
  • 4 velká vejce
  • 2 lžičky citrónového extraktu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 3/4 hrnku + 2 lžíce mléka
  • 1/4 hrnku + 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 a 1/2 hrnku čerstvých borůvek

Krém

  • 340 g smetanového sýra
  • 3/4 změklého másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička citrónového extraktu
  • 1,5 hrnku moučkového cukru

Na ozdobu

  • borůvky
  • plátky citrónu

lemon-blueberry-cake3+srgb.

 

 

Postup

Celkový čas přípravy: 50 min

1

1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Spodní část formy na dorty vyložíme pečícím papírem, boční stěny vymažeme máslem a vysypeme moukou. Přebývající mouku vyklepeme.

2

2. V kuchyňském robotu smícháme hladkou mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Mícháme minimálně půl minuty.

3

3. V další míse spojíme máslo, krystalový cukr a citrónovou kůru. Mícháme tak dlouho, dokud vše není jemné a načechrané.

4

4. V odměrce smícháme mléko se zakysanou smetanou a citrónovou šťávou. Necháme 3 minuty odležet.

5

5. Do máslové směsi přimícháme vejce. Následně přidáme vanilkový i citrónový extrakt

6

6. Do další misky si dejte 3 lžíce sypké směsi a borůvky.

7

7. Máslovou směs smícháme společně s mléčnou a sypkou směsí až nám vznikne lehké těsto. Na kulatý plech vylijeme 1/3 těsta, jemně poklademe 1/2 pomoučených borůvek následně 1/3 těsta a 1/2 pomoučených borůvek a nakonec opět 3/3 těsta. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C zhruba 50 minut, dle velikosti formy. Jestli je dort upečený poznáme tak, že do středu jemně zapíchneme párátko a pokud vyjde suché a čisté, můžeme plech vytáhnout. Minimálně hodinu necháme zchladnout.

8

8. Mezitím si připravíme krém. Elektrickým mixérem ušleháme máslo, přidáme k němu smetanový sýr. Směs by měla být jemná a nadýchaná. Přidáme vanilkový i citrónový extrakt a moučkový cukr a mícháme několik dalších minut až má vše lehkou a krémovou konzistenci.

lemon-blueberry-cake10-edit+srgb.
9

9. Dort vyklopíme z plechu a rozřízneme na třetiny, ideálně v úrovni borůvek. Na první plát dáme vrstvu krému, přiklopíme druhým plátem a pomažeme další vrstvou krému. Nakonec dáme poslední plát a zbytek krému rovnoměrně namažeme a uhladíme nejen na vrchní straně, ale i na bocích dortu. Poklademe borůvkami a plátky citrónu.

10

Dort plný borůvek a smetanového krému. Snoubí se zde jemný a hutný krém spolu se svěžími plátky citrónu a borůvkami. Vytvořte si doma dort, kterým oslníte všechny své známé a pochutnáte si na něm :).

Mohlo by vás zajímat:
borůvky Citrón dort krém máslo pečení sladké sladké recepty smetanový sýr vanilka vanilkový extrakt Bez oříšků Dorty Vegetariánské

Zdroj: www.cookingclassy.com

Hodnocení a komentáře

Verule1

Verule1 28. 10. 2020

Dobrý den. Včera jsem dort pekla dceři k narozeninám. Myslím, že recept má dobrý potenciál, ale dle mého názoru nesedí některá uváděná množství surovin. Zejména cukr….toho je tam přespříliš. Dávala jsem do těsta i krému cca polovinu uváděného množství a dort byl stejně až příliš sladký….také si nejsem jistá množstvím škrobu…těsto bylo po upečení zbytečně tuhé. A ještě jeden poznatek, rozhodně se nepeklo 25 min, ale spíš tak hodina, záleží na velikosti formy ….ale dle obrázku jsem měla podobně velký dort:-) Jinak chuťově dobrý…jen ta přílišná sladkost to trochu kazila, ale to se dá vychytat:-)

Odpovědět

Vladimír

Vladimír 31. 10. 2020

Děkujeme, recept jsme tedy upravili.

Odpovědět

pro přidání komentáře