Těsto
Krém
Na ozdobu
Troubu si předehřejeme na 180°C. Spodní část formy na dorty vyložíme pečícím papírem, boční stěny vymažeme máslem a vysypeme moukou. Přebývající mouku vyklepeme.
V kuchyňském robotu smícháme hladkou mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Mícháme minimálně půl minuty.
V další míse spojíme máslo, krystalový cukr a citrónovou kůru. Mícháme tak dlouho, dokud vše není jemné a načechrané.
V odměrce smícháme mléko se zakysanou smetanou a citrónovou šťávou. Necháme 3 minuty odležet.
Do máslové směsi přimícháme vejce. Následně přidáme vanilkový i citrónový extrakt
Do další misky si dejte 3 lžíce sypké směsi a borůvky.
Máslovou směs smícháme společně s mléčnou a sypkou směsí až nám vznikne lehké těsto. Na kulatý plech vylijeme 1/3 těsta, jemně poklademe 1/2 pomoučených borůvek následně 1/3 těsta a 1/2 pomoučených borůvek a nakonec opět 3/3 těsta. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C zhruba 50 minut, dle velikosti formy. Jestli je dort upečený poznáme tak, že do středu jemně zapíchneme párátko a pokud vyjde suché a čisté, můžeme plech vytáhnout. Minimálně hodinu necháme zchladnout.
Mezitím si připravíme krém. Elektrickým mixérem ušleháme máslo, přidáme k němu smetanový sýr. Směs by měla být jemná a nadýchaná. Přidáme vanilkový i citrónový extrakt a moučkový cukr a mícháme několik dalších minut až má vše lehkou a krémovou konzistenci.
Dort vyklopíme z plechu a rozřízneme na třetiny, ideálně v úrovni borůvek. Na první plát dáme vrstvu krému, přiklopíme druhým plátem a pomažeme další vrstvou krému. Nakonec dáme poslední plát a zbytek krému rovnoměrně namažeme a uhladíme nejen na vrchní straně, ale i na bocích dortu. Poklademe borůvkami a plátky citrónu.
Dort plný borůvek a smetanového krému. Snoubí se zde jemný a hutný krém spolu se svěžími plátky citrónu a borůvkami. Vytvořte si doma dort, kterým oslníte všechny své známé a pochutnáte si na něm :).