Citrónovo – borůvkový dort s andělsky lehkým krémem
Dort plný borůvek a smetanového krému. Snoubí se zde jemný a hutný krém spolu se svěžími plátky citrónu a borůvkami. Vytvořte si doma dort, kterým oslníte všechny své známé a pochutnáte si na něm :).

Ingredience na 12 porcí
Těsto
- 0,3 hrnek kukuřičného škrobu
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 3/4 lžičky soli
- 2 hrnky krystalového cukru
- 1 hrnek změklého másla
- 1 lžíce citrónové kůry
- 4 velká vejce
- 2 lžičky citrónového extraktu
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 3/4 hrnku + 2 lžíce mléka
- 1/4 hrnku + 2 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 2 a 1/2 hrnku čerstvých borůvek
Krém
- 340 g smetanového sýra
- 3/4 změklého másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička citrónového extraktu
- 1,5 hrnku moučkového cukru
Na ozdobu
- borůvky
- plátky citrónu
Postup
Celkový čas přípravy: 50 min
1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Spodní část formy na dorty vyložíme pečícím papírem, boční stěny vymažeme máslem a vysypeme moukou. Přebývající mouku vyklepeme.
2. V kuchyňském robotu smícháme hladkou mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Mícháme minimálně půl minuty.
3. V další míse spojíme máslo, krystalový cukr a citrónovou kůru. Mícháme tak dlouho, dokud vše není jemné a načechrané.
4. V odměrce smícháme mléko se zakysanou smetanou a citrónovou šťávou. Necháme 3 minuty odležet.
5. Do máslové směsi přimícháme vejce. Následně přidáme vanilkový i citrónový extrakt
6. Do další misky si dejte 3 lžíce sypké směsi a borůvky.
7. Máslovou směs smícháme společně s mléčnou a sypkou směsí až nám vznikne lehké těsto. Na kulatý plech vylijeme 1/3 těsta, jemně poklademe 1/2 pomoučených borůvek následně 1/3 těsta a 1/2 pomoučených borůvek a nakonec opět 3/3 těsta. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C zhruba 50 minut, dle velikosti formy. Jestli je dort upečený poznáme tak, že do středu jemně zapíchneme párátko a pokud vyjde suché a čisté, můžeme plech vytáhnout. Minimálně hodinu necháme zchladnout.
8. Mezitím si připravíme krém. Elektrickým mixérem ušleháme máslo, přidáme k němu smetanový sýr. Směs by měla být jemná a nadýchaná. Přidáme vanilkový i citrónový extrakt a moučkový cukr a mícháme několik dalších minut až má vše lehkou a krémovou konzistenci.

9. Dort vyklopíme z plechu a rozřízneme na třetiny, ideálně v úrovni borůvek. Na první plát dáme vrstvu krému, přiklopíme druhým plátem a pomažeme další vrstvou krému. Nakonec dáme poslední plát a zbytek krému rovnoměrně namažeme a uhladíme nejen na vrchní straně, ale i na bocích dortu. Poklademe borůvkami a plátky citrónu.
Dort plný borůvek a smetanového krému. Snoubí se zde jemný a hutný krém spolu se svěžími plátky citrónu a borůvkami. Vytvořte si doma dort, kterým oslníte všechny své známé a pochutnáte si na něm :).
Mohlo by vás zajímat:
borůvky Citrón dort krém máslo pečení sladké sladké recepty smetanový sýr vanilka vanilkový extrakt Bez oříšků Dorty Vegetariánské
Zdroj: www.cookingclassy.com
Hodnocení a komentáře
Verule1 28. 10. 2020
Dobrý den. Včera jsem dort pekla dceři k narozeninám. Myslím, že recept má dobrý potenciál, ale dle mého názoru nesedí některá uváděná množství surovin. Zejména cukr….toho je tam přespříliš. Dávala jsem do těsta i krému cca polovinu uváděného množství a dort byl stejně až příliš sladký….také si nejsem jistá množstvím škrobu…těsto bylo po upečení zbytečně tuhé. A ještě jeden poznatek, rozhodně se nepeklo 25 min, ale spíš tak hodina, záleží na velikosti formy ….ale dle obrázku jsem měla podobně velký dort:-) Jinak chuťově dobrý…jen ta přílišná sladkost to trochu kazila, ale to se dá vychytat:-)
Odpovědět
Vladimír 31. 10. 2020
Děkujeme, recept jsme tedy upravili.
Odpovědět