
Odlijte si z kokosového mléka 1 dcl té nejhustší části. V uzavíratelné sklenici ho vložte vychladit do mrazáku.
Rozdrťte přibližně na zrnka velikosti písku pekany nebo vlašské ořechy. Smíchejte je s mandlovou moukou a 1 lžičkou skořice.
Rozmixujte dohladka vejce, 150 g švestek, 70 g na malé kousky nakrájených datlí a lžíci tuku.
Smíchejte dohromady obě směsi a propracujte je do řidšího těsta.
Těsto nalijte na plech vyložený pečícím papírem a rozetřete do placky vysoké přibližně 2-3 cm. Poklaďte ho čtvrtkami zbylých 200 g vypeckovaných švestek (slupkou nahoru). Připravený korpus vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte 15-20 minut.
Zatímco se koláč peče, připravte si polevu. Na pánvi si rozehřejte tuk a na něm rozpusťte 30 g drobně pokrájených datlí spolu s půl deci kokosového mléka a lžičkou skořice.
Po 15-20 minutách koláč vyndejte z trouby, hustě ho pokapejte připravenou polevou, posypte strouhaným kokosem a vraťte ještě na 5 minut dopéct do trouby.
Vyndejte z mrazáku vychlazené kokosové mléko a rychlým třesením s uzavřenou skleničkou z něj udělejte šlehačku (popřípadě pro větší množství mléka použijte ponorný mixér).
Vychlazený koláč nakrájejte na dílky, každý doplňte lžičkou kokosové šlehačky, jemně poprašte špetkou skořice a podávejte.