fbpx

Vánočka

Je to už taková rodinná tradice, vánočku pečeme každoročně. Tento rodinný recept máme od tety Milenky, která ho mé mamce předala již před lety. Jen si dejte pozor na sůl, v tomto receptu opravdu platí sůl nad zlato. Už se mi totiž jednou podařilo na sůl zapomenout a vánočky jsme mohli vyhodit.

Vánočka

Ingredience na 10 porcí

  • 500 g hladké mouky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g másla
  • 1 kostka droždí
  • 2 lžičky soli
  • 2 vejce + na potření
  • 450 ml mléka
  • trocha rumu
  • rozinky
  • 100 g nasekaných mandlí

Postup

Celkový čas přípravy: 180 min

1

Nejdříve si připravíme kvásek. Ohřejeme zhruba 100 ml mléka. Do misky si rozdrobíme droždí, které zasypeme lžící cukru a necháme droždí rozpustit. Poté ho zalijeme vlažným mlékem a zasypeme lžící hladké mouky. Kvásek dáme na teplé místo.

2

Do mísy si poté dáme cukr, vanilkový cukr, rozpuštěné máslo, vejce, mléko a rum. Tuto směs necháme v robotu zpracovat (aby se nám rozpustil cukr). Až nám kvásek několikrát zvětší objem, přidáme ho k tekuté směsi a promícháme. Nakonec do těsta necháme zapracovat mouku, sůl, rozinky a nasekané mandle (trochu mandlí si necháme na posypání vánoček).

3

Zpracované těsto si rozdělíme do dvou mís a necháme zhruba 1,5 až 2 hodiny vykynout.

4

Poté vánočku upleteme, já to dělám vždy z devíti pramenů (pokud nevíte, jak na to, na YouTube najdete mnoho návodů, jak vánočku uplést). Upletenou vánočku necháme ještě alespoň půl hodiny vykynout na plechu. Před upečením ji pak potřeme rozmíchaným vajíčkem a posypeme mandlemi.

5

Vánočku pečeme zhruba 30 minut na 175 stupňů.

Mohlo by vás zajímat:

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře