Nejdříve si připravíme kvásek. Ohřejeme zhruba 100 ml mléka. Do misky si rozdrobíme droždí, které zasypeme lžící cukru a necháme droždí rozpustit. Poté ho zalijeme vlažným mlékem a zasypeme lžící hladké mouky. Kvásek dáme na teplé místo.
Do mísy si poté dáme cukr, vanilkový cukr, rozpuštěné máslo, vejce, mléko a rum. Tuto směs necháme v robotu zpracovat (aby se nám rozpustil cukr). Až nám kvásek několikrát zvětší objem, přidáme ho k tekuté směsi a promícháme. Nakonec do těsta necháme zapracovat mouku, sůl, rozinky a nasekané mandle (trochu mandlí si necháme na posypání vánoček).
Zpracované těsto si rozdělíme do dvou mís a necháme zhruba 1,5 až 2 hodiny vykynout.
Poté vánočku upleteme, já to dělám vždy z devíti pramenů (pokud nevíte, jak na to, na YouTube najdete mnoho návodů, jak vánočku uplést). Upletenou vánočku necháme ještě alespoň půl hodiny vykynout na plechu. Před upečením ji pak potřeme rozmíchaným vajíčkem a posypeme mandlemi.
Vánočku pečeme zhruba 30 minut na 175 stupňů.