Italské chlebové tyčinky Grissini

PaleoSnadno

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 130 g tapiokové mouky (škrobu) + trošku na podsypání
  • 30 g kokosové mouky
  • 15 g psyllia
  • 10 g soli
  • 150 ml vlažné vody
  • 1 vejce
  • 50 ml panenského olivového oleje + 1 lžička navíc
  • 1 žloutek
  • semínka a koření podle vaší volby na posypání tyčinek

Postup

1

Smíchejte tapiokovou mouku s kokosovou a s psylliem. V jiné misce rozpusťte sůl ve vlažné vodě a pak přimíchejte 1 vejce a 50 ml olivového oleje. Obě směsi vypracujte do hladkého lepivého těsta. Nechte ho pár minut odpočinout na kuchyňské lince, aby do sebe kokosová mouka a psyllium mohly natáhnout co nejvíc vláhy a těsto mírně zhoustlo.

2

Odpočinuté těsto znovu propracujte a pak z něj vytvořte tenké tyčinky. Těsto bude stále trošku lepit, tak je dobré si ruce trošku posypat malým množstvím tapiokové mouky.

3

Nejlépe to jde tak, že si na velký mělký talíř nasypete trošku tapioky a v ní si vždy podle potřeby obtisknete ruce (pozor, musí být dokonale suché). Z těsta odebírejte malé bochánky (15 g), v rukou nebo na jemně pomoučeném prkýnku z nich rolováním vytvořte tenké tyčinky a ty skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Počítejte s tím, že mírně nabydou, takže je neskládejte příliš natěsno k sobě.

4

Tyčinky na plechu tlakem prstů mírně zploštěte, aby na nich lépe držela posypka. Tou může být cokoliv, co máte rádi. Třeba drcený česnek, mák, kmín, sůl, sezam, len, strouhaný parmezán (neplatí pro Whole30 a paleo), oblíbená směs koření či hrubá sůl. V malém hrnku si rozmíchejte žloutek a lžičku olivového oleje. Touto směsí jemně pomocí mašlovačky potřete všechny tyčinky a posypte je vámi zvoleným kořením či semínky.

5

Připravené tyčinky vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 20-25 minut v závislosti na tloušťce tyčinek. Mně při 15 gramovém množství těsta a délce tyčinek přibližně 18 cm vycházela optimální doba pečení na 22 minut. Pokud máte vaše tyčky silnější, dobu prodlužte.

6

Po vyndání z trouby nechte tyčinky vychladnout. Za tepla je jejich vnitřek ještě vlhký.

7

Podávejte je samotné jako doplněk párty pohoštění, dobře ale také poslouží jako náhrada pečiva k různým pomazánkám či tataráku. Pokud se chcete co nejvíce přiblížit italskému originálu, doplňte je na talíři mozzarelou (neplatí pro Whole30 a paleo), plátky prosciutta, rajčaty a/nebo oblíbeným pestem.

Poznámka

Pokud se nevyhýbáte mléčným výrobkům, můžete nastrouhaný sýr přimíchat i do těsta. Zkoušela jsem to s 50 gramy parmezánu a fungovalo to skvěle. Pro zajímavý efekt můžete tyčinky před pomazáním zatočit mírně do ruličky a teprve potom potřít vejcem a posypat semínky, sýrem či kořením.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Palačinkový red velvet dort s kokosovým krémem

Red Velvet cake neboli rudý samet s mascarpone

Video: Jahodový crumble – ovocný koláč s posypkou z ovesných vloček

Čokoládový koláč s křupavou krustou a jahodami

Pavlova dortíky

Jednoduché medové řezy

Jarní salát s kapustou, pikantní cizrnou a domácím dresingem

Kuskus s tofu a zeleninou

Losos na šalvěji s dýňovým pyré

Boršč s řepnými oušky

Medový koláč s citronem

Video: Kuřecí roláda plněná smetanovým sýrem, sušenými rajčaty, mozzarellou a špenátem