Až se někdy budete courat Vídní a narazíte na Kohlmarkt na cukrárnu Demel, vzpomeňte si na vanilkové rohlíčky. Pekli se tu už za Rakouska-Uherska pro císaře pána :)
miriako
Autor
★★★★★0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0
Ingredience
120 g hladké mouky
90 g másla
60 g mandlí
20 g moučkového cukru
trošku kůry z bio citronu
kousíček vanilky
špetka soli
na obalování moučkový cukr s naloženou vanilkou
Postup
1
Mandle spaříme ve vroucí vodě a oloupeme. Necháme osušit/opražit na rozehřáté pánvi a pomeleme na strouhankovém mlýnku. Do mísy vysypeme mouku, přidáme nastrouhané mandle, sůl, cukr, rozkrájené máslo, trošku jemně postrouhané kůry a na špičku nože vyškrábnuté semínka z vanilkového lusku. Zpracujeme měkké těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Rozválíme ho na váleček, přepůlíme a uložíme do mikroténového sáčku do lednice.
2
Asi po hodině těsto vyndáme, váleček nakrájíme na plátky a z nich v dlaních uválíme válečky, které zpracujeme do rohlíčků. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. dorůžova, cca 10 minut. Ještě horké rohlíčky opatrně obalíme v moučkovém cukru, ve kterém jsme nechali několik dní uloženou vanilku. Vyskládáme na tácek a necháme zchladnout. Poté uložíme do krabičky.