1. Mrkvová-pažitková pomazánka
- 2 ks mrkev
- 1 svazek pažitka
- 250 g lučina (nebo vanička tvarohu)
- 2 lžíce zakysaná smetana
- sůl dle chuti
Mrkev nastrouháme na jemno, pažitku(kterou nešteříme) nasekáme a přidáme do lučiny, kterou jsme smíchali se zakysanou smetanou. Dle chuti osolíme. Pro dospělé můžeme i opepřit.
2. Tuňáková pomazánka
- 1 ks cibule
- 1 ks brambory (Vařená ve slupce)
- 100 g máslo
- 1 špetka sůl
- 1 lžíce hořčice plnotučná
- 2 ks vejce (Na tvrdo)
- 1 špetka pepř mletý
- 370 g tuňák – ve vlastní šťávě
- 5 lžic majonézy
Tuňáka vidličkou rozmačkáme a rozetřeme s máslem. Přidáme nakrájenou cibuli a majolku. Bramboru oloupeme a nastrouháme, vejce nasekáme a přimícháme do směsi spolu s hořčicí. Vše důkladně propracujeme a dochutíme pepřem a solí. Podáváme s pečivem.
3. Rychlá vajíčková pomazánka
- máslo nebo margarín
- hořčice plnotučná
- 5 ks vejce
- pepř mletý
- petrželka
Natvrdo uvařená a zchlazená vajíčka drobně pokrájíme a nasypeme do misky, kde už je připravené máslo, opatrně mícháme a podle chuti přidáváme hořčici a pepř. Jemnou pomazánku vložíme na chvíli do lednice a podáváme s vekou, bagetou či celozrnným pečivem.
4. Cizrnová pomazánka s Lučinou
- 100 g vařené cizrny (používám z plechovky)
- 100 g Lučiny
- 4 větší ředkvičky
- nálev z cizrny
- špetka soli
Do vhodné nádoby dáme cizrnu, Lučinu a trochu nálevu z cizrny – tolik, aby se dobře rozmixovalo, ale ne moc, protože poté ředkvičkou se pomazánka naředí. Cizrnu s Lučinou a nálevem tyčovým mixérem rozmixujeme do hladka. Poté nastrouháme do pomazánky najemno ředkvičky, dosolíme a promícháme.
5. Jemná tofu bazalková pomazánka
- 2 tofu bazalkové
- 1 cibule
- trocha řepkového oleje
- lžíce bazalky (použila jsou mraženou, nejlepší je samozřejmě čerstvá)
- lžíce špenátového prášku
- 5 lžic olivového oleje
- lžička soli
- pepř dle chuti
- 100 g slunečnicových semínek
Cibuli nakrájíme na velké kousky a na řepkovém oleji osmažíme do zlatova. Hodíme do mixéru, přidáme tofu, bazalku, olivový olej a koření. Mixujeme, dokud není směs krásně hladká a krémová, případně přidáme trochu olivového oleje nebo vody. Slunečnicová semínka opražíme na sucho na pánvi, dokud nezačnou zlátnout. Můžeme je vmíchat přímo do pomazánky, nebo nechat na posypání. Špenátový prášek seženete ve zdravé výživě, je možno ho však v tomto receptu vynechat. Pomazánka pak nebude tak výrazně zelená.
6. Pomazánka z červené řepy (videorecept ZDE)
- 1 pomazánkové máslo
- 1 uvařená řepa
- lžička křenu
- stroužek česneku
- špetka soli
Řepu nastrouháme a smícháme s pomazánkovým máslem. Přidáme křen a nastrouhaný česnek. Osolíme podle chuti.
7. Česneková pomazánka se sýrem
- 1 ks šalotka
- 150 g eidam v celku
- 100 g pomazánkové máslo
- 6 stroužků česneku
- sůl, pepř
- pečivo na podávání
- hroznové víno na ozdobu
Nadrobno nasekanou šalotku smíchejte v míse s najemno nastrouhaným eidamem, přidejte pomazánkové máslo a prolisovaný česnek. Utřete v pomazánku a dochuťte solí a pepřem. Podávejte na pečivu a ozdobte ještě rozkrojeným hroznovým vínem.