Karbanátky
Salát z červené řepy s bazalkou
Uvaříme rýži na posledních 5 minut k ní přidáme čočku (nebo uvaříme každé zvlášť). Řepu oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme utřený česnek a nakrájenou cibuli, papriku, kmín, sůl. Vše smícháme.
Pokud nechceme přidávat vejce, namočíme den dopředu lněné semínko – přimícháme. Pokud je směs příliš řídká, přidáme hrašku nebo hladkou mouku.
Z těsta tvoříme malé karbanátky, které ještě obalíme v hladké mouce, poté opečeme na oleji.
SALÁT: Řepu oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle (dělala jsem najednou s řepou na karbanátky). Dáme do hrnce a přidáme cca 4 lžíce vody a dusíme cca 15 minut (voda nesmí vyvařit, ale zároveň řepa nesmí ve vodě plavat).
V misce metličkou vyšleháme česnek, balzamikový ocet, cukr, citronovou šťávu, olej, sůl.
Smícháme s uvařenou řepou (včetně vyvařené šťávy) a posypeme nasekanou bazalkou.