Předehřejte troubu na 160 stupňů. Na plech vyložený pečicím papírem v jedné vrstvě nasypejte oříšky. Dejte do vyhřáté trouby a pečte 12–15 minut, dokud nemají popraskané slupičky a krásně nevoní. Bacha, čas od času to zkontrolujte, mají tendenci se rychle na povrchu pálit.
Nasypte je do čisté utěrky, tu jakoby uzavřete a třete, abyste se zbavili slupek. Vyberte oloupané oříšky (nemusí to být na 100 procent, jak to půjde, něco na nich samozřejmě zůstane a to nevadí) a vhoďte do mixéru.
A teď to přichází. Obrňte se trpělivostí. Takhle se vyrábí víceméně jakékoliv oříškové máslo (mandlové, kešu, ...) a člověk musí vydržet tendence tam přidat trochu oleje a trochu to naředit. Nebojte, chce to jenom čas. Musíte mixovat opravdu dlouho, dokud ořechy nepustí oleje, které mají v sobě. Pak vznikne krásná pasta. Mixovat musíme alespoň deset minut.
Přidáme javorový sirup a kakao a znovu mixujeme, dokud se tyto tři ingredience důkladně nespojí.
Poté začneme postupně, po troškách, přidávat vodu. Někdy není vůbec nutná, někdy ano, je to pokaždé jiné. Záleží na konzistenci, ale jde o to, aby se Nutella dobře mazala a nebyla příliš tuhá. Přidejte tedy tolik, kolik se vám bude zdát tak akorát, max. to bude tak zhruba ½ hrnku.
Můžete samozřejmě přidat trošku kokosového oleje, jak říkají různé recepty, co kolují po internetu, ale je třeba mít na paměti, že pak Nutellu nemůžete skladovat v lednici, resp. před jejím použitím ji musíte dostatečně dlouho dopředu vyndat, aby to stihlo roztát.