Podzimní dýňové cupcakes bez cukru a lepku
Ingredience
Dýňové pyré
- menší dýně
- olivový olej
Muffiny
- 600g dýňového pyré
- 300g pohankové mouky
- 5 lžic agáve sirupu
- 50ml oleje
- 30g holandského kakaa
- 2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
- 50g kvalitní hořké čokolády (volitelné)
Krém
- 300g dýňového pyré
- 1 balení silken tofu (nejlépe extra firm nebo firm)
- 1/2 hrnku kokosového oleje
- 5 lžic agáve sirupu
- 2 lžičky mleté skořice
- trocha mletého muškátového oříšku
Postup
Prvním krokem je vytvoření dýňového pyré. Nejlépe se mi na sladké pečení osvědčila dýně florfruit, protože je výjimečně sladká, skvěle poslouží ale i dýně hokkaido z vaší zahrádky (tu ani nemusíte loupat). Jinak dýni rozpůlíme, vydlabeme lžící semínka a oloupeme. Potom nakrájíme na menší kostky, nasypeme do pekáče a trochu pocákáme olivovým olejem. Pečeme přibližně 20 minut (do změknutí dýně). Následně rozmixujeme v pyré.
Dále smícháme všechny ingredience na muffiny, vymícháme hladký krém. Můžeme přidat i kousky čokolády. Těstem plníme silikonové formičky na muffiny, můžeme plnit do plna (kvůli dýňovému pyré a pohankové mouce směs moc nezvětší objem, to jsem nevěděla, proto jsou mé muffinky velmi malé). Pečeme při vyšších teplotách 10-15 minut - průběžně kontrolujeme špejlí. Necháme důkladně vychladnout.
Krém vymixujeme ze zbylého dýňového pyré, silken tofu a změklého kokosového tuku. Dosladíme agáve sirupem a dochutíme skořicí a muškátovým oříškem. Necháme v lednici ztuhnout, potom zdobičkou uděláme na každý muffin malý kopeček. Skladujeme v lednici.
