fbpx

Podzimní dýňové cupcakes bez cukru a lepku

Začal podzim a s ním i úroda dýní. Dýňovou polívku již zná každý, ale čokoládové cupcakes s dýňovým krémem, to je jiná. Tato podzimní dobrota je bez přidaného cukru a díky pohankové mouce je také bezlepková!

Podzimní dýňové cupcakes bez cukru a lepku

Ingredience na 10 porcí

Dýňové pyré

  • menší dýně
  • olivový olej

Muffiny

  • 600g dýňového pyré
  • 300g pohankové mouky
  • 5 lžic agáve sirupu
  • 50ml oleje
  • 30g holandského kakaa
  • 2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
  • 50g kvalitní hořké čokolády (volitelné)

 
Krém

  • 300g dýňového pyré
  • 1 balení silken tofu (nejlépe extra firm nebo firm)
  • 1/2 hrnku kokosového oleje
  • 5 lžic agáve sirupu
  • 2 lžičky mleté skořice
  • trocha mletého muškátového oříšku

Postup

Celkový čas přípravy: 60 min

1

Prvním krokem je vytvoření dýňového pyré. Nejlépe se mi na sladké pečení osvědčila dýně florfruit, protože je výjimečně sladká, skvěle poslouží ale i dýně hokkaido z vaší zahrádky (tu ani nemusíte loupat). Jinak dýni rozpůlíme, vydlabeme lžící semínka a oloupeme. Potom nakrájíme na menší kostky, nasypeme do pekáče a trochu pocákáme olivovým olejem. Pečeme přibližně 20 minut (do změknutí dýně). Následně rozmixujeme v pyré.

2

Dále smícháme všechny ingredience na muffiny, vymícháme hladký krém. Můžeme přidat i kousky čokolády. Těstem plníme silikonové formičky na muffiny, můžeme plnit do plna (kvůli dýňovému pyré a pohankové mouce směs moc nezvětší objem, to jsem nevěděla, proto jsou mé muffinky velmi malé). Pečeme při vyšších teplotách 10-15 minut - průběžně kontrolujeme špejlí. Necháme důkladně vychladnout.

3

Krém vymixujeme ze zbylého dýňového pyré, silken tofu a změklého kokosového tuku. Dosladíme agáve sirupem a dochutíme skořicí a muškátovým oříškem. Necháme v lednici ztuhnout, potom zdobičkou uděláme na každý muffin malý kopeček. Skladujeme v lednici.

Podzimní dýňové cupcakes bez cukru a lepku

Mohlo by vás zajímat:
Dýně

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře