fbpx

Angreštovo-rebarborový kynutý koláč

Na konci června by se měla sklidit zbylá rebarbora, no stihla jsem to až tento týden. A zároveň nám dozrál angrešt, takže jsem se rozhodla tyto dvě pro mě docela podobné chutě zkombinovat a opravdu se k sobě náramně hodí. Koláč navíc ještě pozdvihne vanilka, která se má opravdu ráda s angreštem. Pokud máte vanilkový lusk, tak ho samozřejmě použijte raději, než esenci, kterou jsem měla doma já. Po zakousnutí do tohoto koláče se vám v možná v hlavě definitivně zabydlí věta "léto je tady".

Angreštovo-rebarborový kynutý koláč

Ingredience na 10 porcí

těsto:

  • 500g polohrubé mouky
  • 75g krupicového cukru
  • 75g změklého másla
  • 2 žloutky
  • 1 sáček instantního droždí
  • 250ml mléka pokojové teploty
  • nastrouhaná kůra z 1 citrónu
  • 1 vrchovatá lžíce vanilkového cukru (nebo 1 sáček)
  • pár kapek vanilkové esence
  • špetka soli

drobenka:

  • 140g hrubé mouky
  • 100g cukru krupice
  • 100g másla

 

  • 200g oloupané a na kousky nakrájené rebarbory
  • 400g očištěného angreštu

Postup

Celkový čas přípravy: 180 min

1

Suroviny na těsto dejte do domácí pekárny a zapněte program těsto. Pokud nemáte pekárnu, pak nechejte vzejít kvásek a ten pak smíchejte s ostatními surovinami, pořádně promíchejte, prohnětejte a dejte kynout tak na 2 hodiny do tepla.

2

Suroviny na drobenku rukou pořádně promíchejte až vznikne sypká hmota.

3

Plech na pečení vystelte pečícím papírem a zapněte troubu na 170°C.

4

Vykynuté těsto rozválejte na velikost plechu a přendejte ho na plech. Ještě rukou těsto roztáhněte do všech stran a prstem udělejte důlky po celém obvodě, takže vám vznikne okraj.

5

Na těsto nasypejte rovnoměrně rebarboru a angrešt, posypte drobenkou a pečte cca 20 minut, do zezlátnutí okrajů.

Angreštovo-rebarborový kynutý koláč

Mohlo by vás zajímat:
Vegetariánské

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře