Na koláč o velikosti cca 20–21 cm si připravte:
Sýrovo-smetanový krém:
Troubu předehřejte na 170 stupňů, koláčovou formu vymažte máslem.
V míse smíchejte obě mouky, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici. Dobře promíchejte a nechte stranou.
Ve větší míse vyšlehejte společně vejce s třtinovým cukrem do pěny. Pomalu a po částech zašlehejte olej. Přisypte moučnou směs a prošlehejte do hladka. Nakonec přidejte strouhanou mrkev a dobře promíchejte.
Těsto vlijte do připravené formy a dejte péct na 35–40 minut. Ke konci vyzkoušejte špejlí ve středu formy, zda je hotový, případně pečení o pár minut prodlužte.
Koláč nechte vychladnout ve formě, až po úplném vychladnutí namažte krémem. Do mísy dejte sýr, mascarpone a cukr, prošlehejte do hladka. Přidejte javorový sirup a citron a zašlehejte. Nakonec přilijte smetanu a vyšlehejte do hustého krému. Krém rozetřete na vychladlý koláč a posypte sekanými ořechy.