Mrkvový koláč s krémem

Tohle je taková jednodušší a rychlejší verze mrkvového dortu. Ne, že bych měla něco proti dortům, naopak, mrkvový dort s javorovým sirupem patří k mým oblíbeným, ale přeci jen už vyžaduje trochu času. A když chcete jen něco rychlého k snídani, je tenhle "koláč" ideální.

Víkendové pečení

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Na koláč o velikosti cca 20–21 cm si připravte:

  • 100 g polohrubé mouky
  • 65 g celozrnné mouky špaldové (pšeničné)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 vrchovatá lžička mleté skořice
  • špetka soli
  • 2 větší vejce (velikost “L”)
  • 110 g třtinového cukru
  • 125 ml olivového oleje (nebo rostlinného)
  • 200 g oloupané a jemně nastrouhané mrkve

 Sýrovo-smetanový krém:

  • 150 g krémového sýra (Philadelphia, Lučina, Žervé, …)
  • 50 g mascarpone
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • pár kapek citronového oleje nebo citronové šťávy a kůry
  • 50 g smetany ke šlehání 33 %
  • ořechy na zdobení (není nutné)

Postup

1

Troubu předehřejte na 170 stupňů, koláčovou formu vymažte máslem.

2

V míse smíchejte obě mouky, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici. Dobře promíchejte a nechte stranou.

3

Ve větší míse vyšlehejte společně vejce s třtinovým cukrem do pěny. Pomalu a po částech zašlehejte olej. Přisypte moučnou směs a prošlehejte do hladka. Nakonec přidejte strouhanou mrkev a dobře promíchejte.

4

Těsto vlijte do připravené formy a dejte péct na 35–40 minut. Ke konci vyzkoušejte špejlí ve středu formy, zda je hotový, případně pečení o pár minut prodlužte.

5

Koláč nechte vychladnout ve formě, až po úplném vychladnutí namažte krémem. Do mísy dejte sýr, mascarpone a cukr, prošlehejte do hladka. Přidejte javorový sirup a citron a zašlehejte. Nakonec přilijte smetanu a vyšlehejte do hustého krému. Krém rozetřete na vychladlý koláč a posypte sekanými ořechy.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Vejce v bramborovém hnízdě

Veganská „vaječná“ omeleta

Ovesné sušenky

Tartaletky zapečené se žloutkovým krémem

Video: Čokoládová jahodová srdíčka pouze ze 3 ingrediencí

Houbový krém (polévka)

Křupavé bramborové krokety s šunkou, sýrem a jarní cibulkou

Křupavé cukety zapečené s parmezánem

Jablečno-ořechové paleo pralinky bez přidaného cukru hotové za pár minut

Rychlé těstoviny s chřestem

Lehké kuřecí kari

Slané tartaletky se špenátem