
Mandle si musíme připravit den dopředu – zalijeme je horkou vodou a necháme přes noc.
Druhý den (nebo po cca 6 hodinách) zbavíme mandle slupek, zalijeme přibližně půl litrem čerstvé vody a mixujeme ve vysoké nádobě tyčovým mixérem (nebo rovnou v mixéru) alespoň 5 minut.
Mléko dochutíme špetkou soli a skořice, dosladíme dle chuti třtinovým cukrem či jiným sladidlem (pampeliškový med, datlový sirup).
Nyní již můžeme cedit, doporučuji však nechat směs ještě tak dvě hodiny stát, ještě jednou mixnout a potom teprve cedit. Cedíme přes plátýnko – pořádně vymačkáme. Můžeme doředit vodou na množství cca 750 ml.
TIP:
Mandlovou drť, která vám po zcezení mléka zbude, nevyhazujte – vykouzlíte s ní skvělouraw vegan vajíčkovou pomazánku. Umletím usušené mandlové drtě získáte mandlovou mouku, kterou můžete použít místo části tradiční mouky při pečení. Pokud nechcete z mandlové drtě následně dělat pomazánku ani ji jinak využít, mandle loupat nemusíte.