Postup
Předehřejeme troubu na 175°C. Vymažeme plech na pečení a vysypeme jej moukou. Na dno můžeme také použít pečící papír.
1) Vytvoříme základní směsi pro těsto
Suchá směs:
V míse promícháme mouku, sůl a kakaový prášek a společně prosijeme. Ingredience se tak lépe spojí.
Mokrá směs:
V druhé míse šleháme máslo po dobu jedné až dvou minut, dokud nezměkne. Do másla přidáme cukr a společně šleháme tři minuty, aby bylo máslo krásně načechrané. Poté po jednom přidáme vajíčka. Mezi vajíčky vždy prošléháme. Čím lépe si dáte pozor na to, aby jak suché, tak mokré ingredience byly promíchány rovnoměrně, tím lépe. Nakonec zašleháme extrakt z vanilky.
Rudá smetana:
V další misce si promícháme smetanu s červeným barvivem. Touto smetanou poté použijeme na obarvení těsta. S barvivem pozor, dá se s ním velmi snadno obarvit i celá kuchyň.
2) Smíchání směsí
Nyní společně smícháme všechny tři misky. Ideální je smíchat je ve třech krocích. Opět z důvodu, aby se nám rovnoměrně pojily.
Poté si v hrníčku smícháme ocet a kypřící prášek.
(Ti z Vás, kteří si jako malí nehráli s octem a kypřícím práškem tak, že je míchali do kindervajíček a dívali se jak bouchají v trávě – dejte si pozor, hodně to vypění, což je to co chceme – provzdušní nám to těsto a dort bude lehký a nadýchaný.)
Jakmile nám tedy tato směs vypění, tak ji lehce vmícháme do těsta. (Vmíchávejte ručně, nikoliv mixérem, jinak tím rozšleháte vzruchové bublinky a dort nebude tak nadýchaný.)
Provzdušněné těsto pak ladně vylijeme na pečící plech a dáme do trouby, kde pečeme po dobu 20 – 25 minut. Kdyby to bylo déle, tak se neděste a s klidem zkoušejte špejlí, dokud nebude korpus upečen. (Špejlový test -Do těsta zapíchneme špejli. Pokud ji vytáhneme suchou, je hotovo)
Korpus necháme vychladnout. Ideálně ho dáme do ledničky – více ztuhne. Vychlazený korpus horizontálně rozkrojíme v půli.
3) Vytvoříme krém
Krémový sýr a mascarpone vyšleháme a přidáme prosátý moučkový cukr a vanilku. Opět zašleháme. Jemně vmícháme vyšlehanou šlehačku tak, abychom ji udrželi co nejvíce načechranou.
Náplní potřeme těsto a roládu srolujeme.
Je to hotovo! Roládu dáme na hodinu do ledničky a můžeme podávat.