Rubínová roláda s nadýchaným smetanovým krémem

Bohatý, bílý krém, který chutná jako smetanový Pribináčka je v kombinaci s vláčným, rudým korpusem skvělá kombinace. Roláda je odvozena od proslulého dortu Red Velvet, který si získal obdivovatele po celém světě. Díky osobité souhře barev je ideálním dezertem pro zamilované.

Redakce

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Postup

Předehřejeme troubu na 175°C. Vymažeme plech na pečení a vysypeme jej moukou. Na dno můžeme také použít pečící papír.

1) Vytvoříme základní směsi pro těsto

Suchá směs:
V míse promícháme mouku, sůl a kakaový prášek a společně prosijeme. Ingredience se tak lépe spojí.

Mokrá směs:
V druhé míse šleháme máslo po dobu jedné až dvou minut, dokud nezměkne. Do másla přidáme cukr a společně šleháme tři minuty, aby bylo máslo krásně načechrané. Poté po jednom přidáme vajíčka. Mezi vajíčky vždy prošléháme. Čím lépe si dáte pozor na to, aby jak suché, tak mokré ingredience byly promíchány  rovnoměrně, tím lépe. Nakonec zašleháme extrakt z vanilky.

Rudá smetana:
V další misce si promícháme smetanu s červeným barvivem. Touto smetanou poté použijeme na obarvení těsta. S barvivem pozor, dá se s ním velmi snadno obarvit i celá kuchyň.

2) Smíchání směsí
Nyní společně smícháme všechny tři misky. Ideální je smíchat je ve třech krocích. Opět z důvodu, aby se nám rovnoměrně pojily.

Poté si v hrníčku smícháme ocet a kypřící prášek.
(Ti z Vás, kteří si jako malí nehráli s octem a kypřícím práškem tak, že je míchali do kindervajíček a dívali se jak bouchají v trávě – dejte si pozor, hodně to  vypění, což je to co chceme – provzdušní nám to těsto a dort bude lehký a nadýchaný.)

Jakmile nám tedy tato směs vypění, tak ji lehce vmícháme do těsta. (Vmíchávejte ručně, nikoliv mixérem, jinak tím rozšleháte vzruchové bublinky a dort nebude tak nadýchaný.)

Provzdušněné těsto pak ladně vylijeme na pečící plech a dáme do trouby, kde pečeme po dobu 20 – 25 minut. Kdyby to bylo déle, tak se neděste a s klidem zkoušejte špejlí, dokud nebude korpus upečen. (Špejlový test -Do těsta zapíchneme špejli. Pokud ji vytáhneme suchou, je hotovo)

Korpus necháme vychladnout. Ideálně ho dáme do ledničky – více ztuhne. Vychlazený korpus horizontálně rozkrojíme v půli.

3) Vytvoříme krém
Krémový sýr a mascarpone vyšleháme a přidáme prosátý moučkový cukr a vanilku. Opět zašleháme. Jemně vmícháme vyšlehanou šlehačku tak, abychom ji udrželi co nejvíce načechranou.

Náplní potřeme těsto a roládu srolujeme.

Je to hotovo! Roládu dáme na hodinu do ledničky a můžeme podávat.

Recept můžete krásně obměňovat a upéct i klasický dort Red Velevet (recept)

Ingredience

Těsto

  • 250g prosáté hladké mouky
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 2 lžíce (15 gramů) holadnského práškového kakaa
  • 110 gramů másla pokojové teploty
  • 300 gramů krystalového cukru
  • 2 vejce
  • čajovou lžičku vanilkového extraktu.
  • 240 ml smetany
  • 2 polévkové lžíce červeného barviva – pokud se barviva štítíte, použijte šťávu z červené řepy
  • 1 čajová lžička octa
  • 1 čajová lžička kypřícího prášku

Krém

  • 225g krémového sýra (Lučina, Žervé atd.)
  • 225g Mascarpone (ovšem recept s radostí snese opět Lučinu, či Žervé)
  • 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu (Popřípadě vanilkový cukr, poté ale uberte dle potřeby klasický cukr)
  • 115g prosátého moučkového cukru
  • 360ml 35-40% smetany

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Křupavé šunkové spirálky se sýrem

Salát s borůvkami, broskvemi a vlašskými ořechy

Pizza s těstem z kuřecího masa

15 minutové tiramisu kuličky

Super snadný koláč v zavařovací sklenici

Celozrnný hrnkový knedlík ze špaldové mouky

Video: Karamelizovaný losos s brokolicí a mrkví v sojovo-medové marinádě

Netradiční vláčný čokoládový dort z červené řepy

Kokosová pavlova s čokoládovým mousse a banány

Panna cotta s lesním ovocem

Základní recept na máslový korpus k jakémukoli koláči

Domácí jogurtová zmrzlina s višněmi