Jablečné koláčky

Musím říct, že už mě dlouho nic tak nenadchlo jako tyhle malé koláčky. Jsou krásně křehké, jemné, s bohatou máslovou chutí. Opět jsem se přesvědčila, že v jednoduchosti je krása, i když v tomto případě spíš skvělá chuť. Asi je to tím, že jsem nic zázračného nečekala a pokud budu upřímná, moc jsem si neslibovala především od těsta. Chyba, protože těsto je dokonalé.

Víkendové pečení

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Na asi 15 koláčků si připravte:

  • 175 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 15 g cukru krupice
  • 115 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
  • 40-50 ml ledové vody

Jablečná náplň:

  • 1 větší jablko
  • špetka soli
  • skořice, cardamon, mletý hřebíček (podle chuti)
  • 1 lžička hladké mouky
  • 1 vejce, rozšlehané na potření

Postup

1

Těsto můžete "zadělat" ručně, ale nejlépe se připravuje ve food procesoru nebo v mixovací nádobě k tyčovému mixéru. Do nádoby dejte mouku se solí a cukrem a krátce promixujte. Přidejte ztuhlé máslo pokrájené na kostičky a párkrát promixujte, až se vytvoří drobenka. Přilijte část připravené studené vody a opět párkrát zmáčkněte mixér. Nenechávejte mixér běžet, jen pulsně několikrát tiskněte. Přidejte opět trochu vody a znovu promixujte. Těsto se zcela nespojí, ale když vezmete kousek do ruky, mělo by se mazat a držet pohromadě. To je ta správná chvíle těsto vyklopit na podložku a rukama vytvarovat do polokoule. Žádné hnětení a dlouhé zpracování těsta, to by bylo jen na škodu. Těsto rozdělte na dvě části, z každé vytvarujte silnější placku, zabalte do folie a dejte asi na 30 minut chladit do lednice.

2

Jablko oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Přidejte sůl, koření a hladkou mouku, dobře promíchejte. Pokud máte kyselejší jablka, můžete dle chuti trochu přisladit.

3

Troubu předehřejte na 200 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem.
Těsto rozválejte na pomoučněném vále a vykrajujte kolečka o průměru cca 7 cm. Na kolečko naneste jablečnou náplň a přikryjte druhým kolečkem. To si můžete předtím trochu "vytáhnout", aby lépe sedlo. Pomocí vidličky zamáčkněte okraje koláčku. Stejným způsobem připravte všechny koláčky.

4

Dejte je na plech, potřete rozšlehaným vajíčkem a do středu každého koláčku udělejte malý řez (do křížku nebo dva vedle sebe).
Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 20 minut, až jsou koláčky hezky do zlatova.

Poznámka

Tyhle koláčky jsou pravda trochu časově náročnější, ale zase je můžete jíst hned po upečení, teplé jsou totiž nejlepší. Skvěle chutnají ale i další dny a pokud si je chcete ještě vylepšit, stačí je na pár sekund ohřát v mikrovlnce.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Pečený losos s citrónem a bylinkami

Kuskus s grilovanou cuketou a mrkví

Ředkvičková pomazánka

Hlivové krupoto s telacím stejčíkom

Dvojfarebná bábovka

Citronový dort

Smažené sladké kuličky z tvarohového těsta hotové za chvíli

Video: Květák nadívaný sýrem, slaninou a kadeřávkem, s křupavou kůrčičkou

Italský drobenkový koláč tarta sbrisolona

Lososové teriyaki

Rychlé avokádové hranolky v pikantním křupavém obalu

Nepečené ovesné sušenky s arašídovým máslem a kakaem do 30 min