
Na asi 15 koláčků si připravte:
Jablečná náplň:
Těsto můžete "zadělat" ručně, ale nejlépe se připravuje ve food procesoru nebo v mixovací nádobě k tyčovému mixéru. Do nádoby dejte mouku se solí a cukrem a krátce promixujte. Přidejte ztuhlé máslo pokrájené na kostičky a párkrát promixujte, až se vytvoří drobenka. Přilijte část připravené studené vody a opět párkrát zmáčkněte mixér. Nenechávejte mixér běžet, jen pulsně několikrát tiskněte. Přidejte opět trochu vody a znovu promixujte. Těsto se zcela nespojí, ale když vezmete kousek do ruky, mělo by se mazat a držet pohromadě. To je ta správná chvíle těsto vyklopit na podložku a rukama vytvarovat do polokoule. Žádné hnětení a dlouhé zpracování těsta, to by bylo jen na škodu. Těsto rozdělte na dvě části, z každé vytvarujte silnější placku, zabalte do folie a dejte asi na 30 minut chladit do lednice.
Jablko oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Přidejte sůl, koření a hladkou mouku, dobře promíchejte. Pokud máte kyselejší jablka, můžete dle chuti trochu přisladit.
Troubu předehřejte na 200 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem.
Těsto rozválejte na pomoučněném vále a vykrajujte kolečka o průměru cca 7 cm. Na kolečko naneste jablečnou náplň a přikryjte druhým kolečkem. To si můžete předtím trochu "vytáhnout", aby lépe sedlo. Pomocí vidličky zamáčkněte okraje koláčku. Stejným způsobem připravte všechny koláčky.
Dejte je na plech, potřete rozšlehaným vajíčkem a do středu každého koláčku udělejte malý řez (do křížku nebo dva vedle sebe).
Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 20 minut, až jsou koláčky hezky do zlatova.
Tyhle koláčky jsou pravda trochu časově náročnější, ale zase je můžete jíst hned po upečení, teplé jsou totiž nejlepší. Skvěle chutnají ale i další dny a pokud si je chcete ještě vylepšit, stačí je na pár sekund ohřát v mikrovlnce.