Těsto
Náplň
Do mísy vsypeme obě mouky, přidáme prášek do pečiva, kakao, cukr a promícháme. Přidáme mléko a rum a směs spojíme. Poté přidáme nastrouhané máslo. Vše ručně propracujeme, až nám vznikne hladké těsto které nelepí. Jednu třetinu těsta oddělíme a dáme do mrazáku ztuhnout.
Nyní si připravíme náplň. Všechny suroviny (až na jablka) si pečlivě vymícháme. Nakonec přidáme na jemné plátky nakrájená jablka a jemně promícháme.
Dvě třetiny těsta si vyválíme, vložíme do formy, upravíme, mírně propícháme vidličkou a vložíme na něj náplň. Zbylé těsto vyndáme z mrazáku a postrouháme na hrubém struhadle na náplň.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 175°C asi 30 min (záleží na troubě).
Koláč necháme vychladnou a pak krájíme.
Doporučuji péct ve formě s odnímatelným dnem, aby šly jednotlivé dílky snadněji servírovat.