Zapékané vepřové s brambory

Jelikož jsme dva, moje zapékací forma tomu odpovídá – velikostí je 23 x 15 cm. Je-li vás víc, nebo máte-li výrazně větší zapékací mísu, ingrediencí přidejte...

TheKacabi

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 2 plátky libového vepřového (kýta, kotleta)
  • hladká mouka na obalení
  • 6–7 nových brambor
  • 2 menší cibule
  • kelímek 30% smetany
  • 2 lžičky prášku ze sušených hub (jednoduše nadrťte sušené houby v hmoždíři) – lze vynechat
  • sůl + pepř
  • 2 lžíce oleje
  • 50 g nastrouhaného čedaru
  • čerstvé snítky tymiánu

Postup

1

Maso naklepejte, osolte a obalte v mouce. Rozehřejte si pánev a maso z obou stran opečte, dokud nezezlátne.

2

Brambory omyjte a nakrájejte na užší plátky (3–5mm). Cibuli oloupejte, nakrájejte na kolečka a jednotlivé vrstvy oddělte, aby vzniklo co nejvíce cibulových kroužků.

3

Zapékací mísu mírně pokapejte olejem a naskládejte první vrstvu z cibule. Na ni přijde vrstva z brambor. Lehce posolte. Následuje další vrstva cibule.

4

Opečené maso nakrájejte na čtvrtiny a poklaďte na cibuli. Posypte trochou čerstvého tymiánu. Zakryjte další vrstvou z brambor.

5

Smetanu osolte, opepřete a přidejte prášek z hub. Rozmíchejte a zalijte směsí brambory. Navrch poklaďte zbylá kolečka cibule. Posypte nastrouhaným čedarem.

6

Zakryjte alobalem (nebo víkem – pokud máte) – aby neunikala pára. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 40–45 minut, nebo dokud brambory nebudou měkké. Před dokončením alobal sundejte a nechte péct jen tak, aby povrch zezlátnul. Ozdobte snítkou tymiánu a podávejte.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
velikonoční tvoření s dětmi_čarujeme.cz1

Zapékaná brokolice s česnekem a parmazánem

Rebarborový džem

Lahodné řezy ve stylu tyčinek Snickers

Domácí ledová čokoláda s brusinkami, goji a mandlemi

Opékaný toast s avokádem a olivovým olejem

Perníčky

3x domácí granola

Zapečené cuketové chipsy s česnekem a parmezánem

Panenka na žampionech a sušených rajčatech

Pečené podzimní karbanátky z dýně, mrkve a uzeného tofu

Bylinkový pečený losos s citrónovou kůrou a šalotkou

Kuřecí, smetanová omáčka, rýže, zelenina