Džemy jsou v Čechách velmi oblíbené – zkuste ale jeho exotickou variantu s kiwi a limetkou (ani to nemusí to být tak drahé, jak si teď možná říkáte – sehnala jsem kilo kiwi za 25 Kč, což je méně než jahůdky).
TheKacabi
Autor
★★★★★0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0
Ingredience
Základní džem
950 g kiwi
1 střední jablko
2 limetky (+ lžička limetkového extraktu, pokud máte)
300 g cukru krupice
1 balíček Želírfixu 2 : 1
Variace:
2 mandarinky (místo jablka)
Postup
1
Odřízněte spodek a vršek kiwi a zbytek oloupejte škrabkou na brambory. Nakrájejte na osminy. Jablko oloupejte a zbavte jadřince, nakrájejte na menší kousky.
2
Povařte dokud ovoce nezměkne. Odeberte část kiwi a dejte stranou. Pokrájejte na menší kousky. Většinu rozmělněte tyčovým mixérem. Vraťte na plotnu.
3
Smíchejte cukr s želírfixem, vsypte do ovocného pyré a promíchejte. Přidejte odšťavněné limetky a kousky kiwi, které jste v předchozím kroku dali stranou. Vařte 2–5 minut.
4
Odeberte případnou pěnu, která se může utvořit a plňte do čistých suchých sklenic. Zavřete a otočte víkem dolů a nechte vychladnout.
5
Pozn.: Pokud používáte jiný želírovací prostředek, držte se pokyny na sáčku. Můžete přidat více/méně cukru, mějte ale na paměti, že cukr napomáhá želírování (stejně jako zralost ovoce). Limetková šťáva funguje jako konzervační prostředek, přesto můžete přidat i trošičku kyseliny citronové.
Poznámka
Tip: Zkuste kiwi prohnat mlýnkem na maso – hezky je to rozdrtí a přitom tam zůstanou kousky, které se pak i dobře rozetírají.