Kiwi-limetkový džem

Džemy jsou v Čechách velmi oblíbené – zkuste ale jeho exotickou variantu s kiwi a limetkou (ani to nemusí to být tak drahé, jak si teď možná říkáte – sehnala jsem kilo kiwi za 25 Kč, což je méně než jahůdky).

Kiwi-limetkový džem

Ingredience na 10 porcí

Základní džem

  • 950 g kiwi
  • 1 střední jablko
  • 2 limetky (+ lžička limetkového extraktu, pokud máte)
  • 300 g cukru krupice
  • 1 balíček Želírfixu 2 : 1

 
Variace:

  • 2 mandarinky (místo jablka)

 

Postup

Celkový čas přípravy: 15 min

1

Odřízněte spodek a vršek kiwi a zbytek oloupejte škrabkou na brambory. Nakrájejte na osminy. Jablko oloupejte a zbavte jadřince, nakrájejte na menší kousky.

2

Povařte dokud ovoce nezměkne. Odeberte část kiwi a dejte stranou. Pokrájejte na menší kousky. Většinu rozmělněte tyčovým mixérem. Vraťte na plotnu.

3

Smíchejte cukr s želírfixem, vsypte do ovocného pyré a promíchejte. Přidejte odšťavněné limetky a kousky kiwi, které jste v předchozím kroku dali stranou. Vařte 2–5 minut.

4

Odeberte případnou pěnu, která se může utvořit a plňte do čistých suchých sklenic. Zavřete a otočte víkem dolů a nechte vychladnout.

5

Pozn.: Pokud používáte jiný želírovací prostředek, držte se pokyny na sáčku. Můžete přidat více/méně cukru, mějte ale na paměti, že cukr napomáhá želírování (stejně jako zralost ovoce). Limetková šťáva funguje jako konzervační prostředek, přesto můžete přidat i trošičku kyseliny citronové.

Poznámka

Tip: Zkuste kiwi prohnat mlýnkem na maso – hezky je to rozdrtí a přitom tam zůstanou kousky, které se pak i dobře rozetírají.

Mohlo by vás zajímat: Recept bez chodu, Recept bez kategorie

Hodnocení a komentáře

Štěpán Tripal

Štěpán Tripal

Miluji to!

Odpovědět

Filip

Filip

Miluji to!

Odpovědět

pro přidání komentáře