Kiwi-limetkový džem

Džemy jsou v Čechách velmi oblíbené – zkuste ale jeho exotickou variantu s kiwi a limetkou (ani to nemusí to být tak drahé, jak si teď možná říkáte – sehnala jsem kilo kiwi za 25 Kč, což je méně než jahůdky).

TheKacabi

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Základní džem
  • 950 g kiwi
  • 1 střední jablko
  • 2 limetky (+ lžička limetkového extraktu, pokud máte)
  • 300 g cukru krupice
  • 1 balíček Želírfixu 2 : 1
  Variace:
  • 2 mandarinky (místo jablka)
 

Postup

1
Odřízněte spodek a vršek kiwi a zbytek oloupejte škrabkou na brambory. Nakrájejte na osminy. Jablko oloupejte a zbavte jadřince, nakrájejte na menší kousky.
2
Povařte dokud ovoce nezměkne. Odeberte část kiwi a dejte stranou. Pokrájejte na menší kousky. Většinu rozmělněte tyčovým mixérem. Vraťte na plotnu.
3
Smíchejte cukr s želírfixem, vsypte do ovocného pyré a promíchejte. Přidejte odšťavněné limetky a kousky kiwi, které jste v předchozím kroku dali stranou. Vařte 2–5 minut.
4
Odeberte případnou pěnu, která se může utvořit a plňte do čistých suchých sklenic. Zavřete a otočte víkem dolů a nechte vychladnout.
5
Pozn.: Pokud používáte jiný želírovací prostředek, držte se pokyny na sáčku. Můžete přidat více/méně cukru, mějte ale na paměti, že cukr napomáhá želírování (stejně jako zralost ovoce). Limetková šťáva funguje jako konzervační prostředek, přesto můžete přidat i trošičku kyseliny citronové.

Poznámka

Tip: Zkuste kiwi prohnat mlýnkem na maso – hezky je to rozdrtí a přitom tam zůstanou kousky, které se pak i dobře rozetírají.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Čokoládová pěna

Vánoční cukroví – křehké vanilkové rohlíčky s lískovými oříšky

Třešňové galettky s borůvkami

Čokoládová pěna s višněmi

Čínské nudle s kuřecím masem

Čokoládové řezy „Kinder bueno“ s vanilkovým krémem a smetanou

Kulajda z bešamelu

Segedínský guláš

Banánovo ovesný mugcake

Snadná a rychlá restovaná rýže s tofu a pikantní omáčkou

Tříbarevné gomasio

Kakaový štrúdl s tvarohem