Osvěžující, jogurtový nápoj Lassi – 10 skvělých receptů, ze kterých si vybere každý
Můj nejoblíbenější jogurtový nápoj. Lassi je původem indický krémový nápoj, skládající se hlavně z jogurtu, mléka a koření. Lze jej namíchat sladký i slaný, se spoustu rozličných chutí a koření. Za redakci doporučujeme čokoládové Lassi s kousky mandlí nebo veganské mangové. :)

Ingredience
Základní Lassi
- 2 hrnky bílého jogurtu
- 180 ml studené vody
- 3 lžíce cukru
- špetku mletého kardamomu
- led v kostkách
- sekané pistácie nebo mandle
Postup
- V mixéru smíchejte jogurt, vodu, cukr a kardamom. Mixujte dohladka.
- Nalijte do sklenic, přidejte kostky ledu a ozdobte sekanými pistáciemi nebo mandlemi.
Mangové Lassi
- 240 ml bílého jogurtu
- 170 g rozmixovaného manga
- 2 lžičku cukru
- 4 – 5 kostek ledu
- špetku mletého kardamomu
Postup
- V mixéru rozmixujte všechny ingredience, kromě ledu. Nalijte do sklenic a přidejte led.
Lassi s červeným pomerančem
- šťáva ze 2 červených pomerančů
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 240 ml mléka
- 1 velmi zralý banán
- špetku soli
- 2 lžíce pomerančového likéru
- 2 lžíce medu
- 4 kostky ledu
- sekané pistácie a mátové lístky
- pomeranč nakrájený na plátky
Postup
- Všechny přísady kromě pistácií, máty a plátků pomeranče našlehejte v mixéru. Nalijeme do sklenic, odzdobte a podávejte.
Jahodové Lassi
- 500 g jahod nakrájených na poloviny
- 180 ml medu
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- 2 hrnky bílého jogurtu
- 1 1/4 hrnku kostek ledu
- špetku soli
Postup
- Jahody, med, kardamom a sůl rozmixujte dohladka. Přidejte jogurt. Našlehejte a vlijte do sklenic. Ozdobte medem a čerstvými jahodami.
Lassi s červenou řepou
- 2 střední červené řepy
- 300 ml bílého jogurtu
- 360 ml vody
- nastrouhaný kousek zázvoru (2 cm)
- 4 lžíce mátových lístků
- 1 1/2 lžičky drceného praženého kmínu
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 lžičky sušené máty
- 1/2 lžičky koření garam masala
- 1 lžičku červené škumpy (sumak)
- směs 1 1/2 lžičky škumpy, 1 lžičky cukru a špetky soli
Postup
- Řepu omyjte, zabalte do alobalu a dejte péct na 200 °C 40 až 45 minut. Nechte vychladnout. Poté řepy oloupejte, nakrájejte na menší kousky a rozmixujte dohladka.
- Přidejte jogurt, zázvor a mátu a krátce pomixujte. Přidejte vodu, opět krátce mixujte. Okořeňte masalou a sumakem, přeceďte.
- Sklenicím navlhčete okraje a obalte ve směsi sumaku,cukru a soli.
- Přelijte do sklenic a podávejte.
Mangové Lasii pro vegany
- střední mango
- 1 hrnek oříšků kešu (namočených ve vodě přes noc)
- 1 lžíci semínek chia
- 1 až dvě lžičky kurkumy
- 2 lžíce agávového sirupu
- 1 špetku černého pepře
- šťávu z jednoho pomeranče
- šťávu z jednoho citrónu nebo limetky
- 3 lžíce vody
Postup
- Rozmixujte semínka chia a přidejte vodu. Nechte chvíli odstát. Mezitím rozmixujte zbylé ingredience, přidejte chia semínka s vodou a pomixujte vše dohromady. Podle potřeby přilijte vodu.
Papájové Lassi
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 1 hrnek čerstvé Papáji
- 1 až 2 lžíce medu
- špetku mleté skořice nebo kardamomu
- 4 až 5 kostek ledu
Postup
- Všechny přísady rozmixujte v mixéru. Nalijte do sklenic, ozdobte kardamomem či skořicí a podávejte.
Čokoládové Lassi s mandlemi
- 200 g bílého jogurtu
- 2 lžíce vody
- 100 g hořké čokolády
- 4 lžíce nutelly
- 2 lžíce kakaa
- 8 až 9 opražených a nasekaných mandlí
- 2 lžíce cukru
- špetku soli
- pár kostek ledu
Postup
- Čokoládu, nutellu a kakao rozehřejte nad parou, poté odstavte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
- Čokoládovou směs, část mandlí, cukr, ledem a jogurt rozmixujte v mixéru dohladka.
- Nalijte do sklenic, ozdobte posekanými mandlemi a podávejte.
Avokádové Lassi
- 2 zralá avokáda
- 1/2 kelímku bílého jogurtu
- 240 ml mléka
- 2 až 3 lžíce cukru
- Podrcená zrnka ze 4 lusků zeleného kardamomu
- 1 lžíci zázvorového sirupu nebo růžové vody
Postup
- Oloupejte avokádo, vyjměte pecku a nakrájejte na větší kousky.
- Rozmixujte společně s ostatním i ingrediencemi. Nalijte do sklenic, ozdobte dle libosti a podávejte.
Nepálské Lassi
- 2 kelímky bílého jogurtu
- 240 ml mléka
- hrst lístků máty
- 1/4 lžičky mletého kmínu
- 1/4 lžičky mletého kardamomu
- 1 lžičku cukru
- špetku soli
- 2 hrnky ledu
Postup
- Všechny přísady rozmixujte, nalijte do sklenic a ihned podávejte.
Mohlo by vás zajímat:
jogurt originální recepty rychlé recepty sladké recepty snadné recepty Jaro Léto Nápoje Podzim Vegetariánské Zima
Zdroj: www.shwetainthekitchen.com
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře