Osvěžující, jogurtový nápoj Lassi – 10 skvělých receptů, ze kterých si vybere každý

Můj nejoblíbenější jogurtový nápoj. Lassi je původem indický krémový nápoj, skládající se hlavně z jogurtu, mléka a koření. Lze jej namíchat sladký i slaný, se spoustu rozličných chutí a koření. Za redakci doporučujeme čokoládové Lassi s kousky mandlí nebo veganské mangové. :)

Janetta

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Základní Lassi

  • 2 hrnky bílého jogurtu
  • 180 ml studené vody
  • 3 lžíce cukru
  • špetku mletého kardamomu
  • led v kostkách
  • sekané pistácie nebo mandle

Postup

  1. V mixéru smíchejte jogurt, vodu, cukr a kardamom. Mixujte dohladka.
  2. Nalijte do sklenic, přidejte kostky ledu a ozdobte sekanými pistáciemi nebo mandlemi.

Mangové Lassi

  • 240 ml bílého jogurtu
  • 170 g rozmixovaného manga
  • 2 lžičku cukru
  • 4 – 5 kostek ledu
  • špetku mletého kardamomu

Postup

  1. V mixéru rozmixujte všechny ingredience, kromě ledu. Nalijte do sklenic a přidejte led.

Lassi s červeným pomerančem

  • šťáva ze 2 červených pomerančů
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 240 ml mléka
  • 1 velmi zralý banán
  • špetku soli
  • 2 lžíce pomerančového likéru
  • 2 lžíce medu
  • 4 kostky ledu
  • sekané pistácie a mátové lístky
  • pomeranč nakrájený na plátky

Postup

  1. Všechny přísady kromě pistácií, máty a plátků pomeranče našlehejte v mixéru. Nalijeme do sklenic, odzdobte a podávejte.

Jahodové Lassi

  • 500 g jahod nakrájených na poloviny
  • 180 ml medu
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 2 hrnky bílého jogurtu
  • 1 1/4 hrnku kostek ledu
  • špetku soli

Postup

  1.  Jahody, med, kardamom a sůl rozmixujte dohladka. Přidejte jogurt. Našlehejte a vlijte do sklenic. Ozdobte medem a čerstvými jahodami. 

Lassi s červenou řepou

  • 2 střední červené řepy
  • 300 ml bílého jogurtu
  • 360 ml vody
  • nastrouhaný kousek zázvoru (2 cm)
  • 4 lžíce mátových lístků
  • 1 1/2 lžičky drceného praženého kmínu
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky sušené máty
  • 1/2 lžičky koření garam masala
  • 1 lžičku červené škumpy (sumak)
  • směs 1 1/2 lžičky škumpy, 1 lžičky cukru a špetky soli

Postup

  1. Řepu omyjte, zabalte do alobalu a dejte péct na 200 °C 40 až 45 minut. Nechte vychladnout. Poté řepy oloupejte, nakrájejte na menší kousky a rozmixujte dohladka.
  2. Přidejte jogurt, zázvor a mátu a krátce pomixujte. Přidejte vodu, opět krátce mixujte. Okořeňte masalou a sumakem, přeceďte.
  3. Sklenicím navlhčete okraje a obalte ve směsi sumaku,cukru a soli.
  4. Přelijte do sklenic a podávejte.

Mangové Lasii pro vegany

  •  střední mango
  • 1 hrnek oříšků kešu (namočených ve vodě přes noc)
  • 1 lžíci semínek chia
  • 1 až dvě lžičky kurkumy
  • 2 lžíce agávového sirupu
  • 1 špetku černého pepře
  • šťávu z jednoho pomeranče
  • šťávu z jednoho citrónu nebo limetky
  • 3 lžíce vody

Postup

  1. Rozmixujte semínka chia a přidejte vodu. Nechte chvíli odstát. Mezitím rozmixujte zbylé ingredience, přidejte chia semínka s vodou a pomixujte vše dohromady. Podle potřeby přilijte vodu.

Papájové Lassi

  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 hrnek čerstvé Papáji
  • 1 až 2 lžíce medu
  • špetku mleté skořice nebo kardamomu
  • 4 až 5 kostek ledu

Postup

  1. Všechny přísady rozmixujte v mixéru. Nalijte do sklenic, ozdobte kardamomem či skořicí a podávejte.

Čokoládové Lassi s mandlemi

  • 200 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce vody
  • 100 g hořké čokolády
  • 4 lžíce nutelly
  • 2 lžíce kakaa
  • 8 až 9 opražených a nasekaných mandlí
  • 2 lžíce cukru
  • špetku soli
  • pár kostek ledu

Postup

  1. Čokoládu, nutellu a kakao rozehřejte nad parou, poté odstavte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
  2. Čokoládovou směs, část mandlí, cukr, ledem a jogurt rozmixujte v mixéru dohladka.
  3. Nalijte do sklenic, ozdobte posekanými mandlemi a podávejte.

Avokádové Lassi

  • 2 zralá avokáda
  • 1/2 kelímku bílého jogurtu
  • 240 ml mléka
  • 2 až 3 lžíce cukru
  • Podrcená zrnka ze 4 lusků zeleného kardamomu
  • 1 lžíci zázvorového sirupu nebo růžové vody

Postup

  1. Oloupejte avokádo, vyjměte pecku a nakrájejte na větší kousky.
  2. Rozmixujte společně s ostatním i ingrediencemi. Nalijte do sklenic, ozdobte dle libosti a podávejte.

Nepálské Lassi

  • 2 kelímky bílého jogurtu
  • 240 ml mléka
  • hrst lístků máty
  • 1/4 lžičky mletého kmínu
  • 1/4 lžičky mletého kardamomu
  • 1 lžičku cukru
  • špetku soli
  • 2 hrnky ledu

Postup

  1. Všechny přísady rozmixujte, nalijte do sklenic a ihned podávejte.

Ingredience

Základní Lassi

  • 2 hrnky bílého jogurtu
  • 180 ml studené vody
  • 3 lžíce cukru
  • špetku mletého kardamomu
  • led v kostkách
  • sekané pistácie nebo mandle

Postup

1

V mixéru smíchejte jogurt, vodu, cukr a kardamom. Mixujte dohladka.

2

Nalijte do sklenic, přidejte kostky ledu a ozdobte sekanými pistáciemi nebo mandlemi.

3

240 ml bílého jogurtu

4

170 g rozmixovaného manga

5

2 lžičku cukru

6

4 – 5 kostek ledu

7

špetku mletého kardamomu

8

V mixéru rozmixujte všechny ingredience, kromě ledu. Nalijte do sklenic a přidejte led.

9

šťáva ze 2 červených pomerančů

10

1 kelímek bílého jogurtu

11

240 ml mléka

12

1 velmi zralý banán

13

špetku soli

14

2 lžíce pomerančového likéru

15

2 lžíce medu

16

4 kostky ledu

17

sekané pistácie a mátové lístky

18

pomeranč nakrájený na plátky

19

Všechny přísady kromě pistácií, máty a plátků pomeranče našlehejte v mixéru. Nalijeme do sklenic, odzdobte a podávejte.

20

500 g jahod nakrájených na poloviny

21

180 ml medu

22

1/2 lžičky mletého kardamomu

23

2 hrnky bílého jogurtu

24

1 1/4 hrnku kostek ledu

25

špetku soli

26

Jahody, med, kardamom a sůl rozmixujte dohladka. Přidejte jogurt. Našlehejte a vlijte do sklenic. Ozdobte medem a čerstvými jahodami.

27

2 střední červené řepy

28

300 ml bílého jogurtu

29

360 ml vody

30

nastrouhaný kousek zázvoru (2 cm)

31

4 lžíce mátových lístků

32

1 1/2 lžičky drceného praženého kmínu

33

1/4 lžičky mletého černého pepře

34

1/2 lžičky sušené máty

35

1/2 lžičky koření garam masala

36

1 lžičku červené škumpy (sumak)

37

směs 1 1/2 lžičky škumpy, 1 lžičky cukru a špetky soli

38

Řepu omyjte, zabalte do alobalu a dejte péct na 200 °C 40 až 45 minut. Nechte vychladnout. Poté řepy oloupejte, nakrájejte na menší kousky a rozmixujte dohladka.

39

Přidejte jogurt, zázvor a mátu a krátce pomixujte. Přidejte vodu, opět krátce mixujte. Okořeňte masalou a sumakem, přeceďte.

40

Sklenicím navlhčete okraje a obalte ve směsi sumaku,cukru a soli.

41

Přelijte do sklenic a podávejte.

42

střední mango

43

1 hrnek oříšků kešu (namočených ve vodě přes noc)

44

1 lžíci semínek chia

45

1 až dvě lžičky kurkumy

46

2 lžíce agávového sirupu

47

1 špetku černého pepře

48

šťávu z jednoho pomeranče

49

šťávu z jednoho citrónu nebo limetky

50

3 lžíce vody

51

Rozmixujte semínka chia a přidejte vodu. Nechte chvíli odstát. Mezitím rozmixujte zbylé ingredience, přidejte chia semínka s vodou a pomixujte vše dohromady. Podle potřeby přilijte vodu.

52

1 kelímek bílého jogurtu

53

1 hrnek čerstvé Papáji

54

1 až 2 lžíce medu

55

špetku mleté skořice nebo kardamomu

56

4 až 5 kostek ledu

57

Všechny přísady rozmixujte v mixéru. Nalijte do sklenic, ozdobte kardamomem či skořicí a podávejte.

58

200 g bílého jogurtu

59

2 lžíce vody

60

100 g hořké čokolády

61

4 lžíce nutelly

62

2 lžíce kakaa

63

8 až 9 opražených a nasekaných mandlí

64

2 lžíce cukru

65

špetku soli

66

pár kostek ledu

67

Čokoládu, nutellu a kakao rozehřejte nad parou, poté odstavte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.

68

Čokoládovou směs, část mandlí, cukr, ledem a jogurt rozmixujte v mixéru dohladka.

69

Nalijte do sklenic, ozdobte posekanými mandlemi a podávejte.

70

2 zralá avokáda

71

1/2 kelímku bílého jogurtu

72

240 ml mléka

73

2 až 3 lžíce cukru

74

Podrcená zrnka ze 4 lusků zeleného kardamomu

75

1 lžíci zázvorového sirupu nebo růžové vody

76

Oloupejte avokádo, vyjměte pecku a nakrájejte na větší kousky.

77

Rozmixujte společně s ostatním i ingrediencemi. Nalijte do sklenic, ozdobte dle libosti a podávejte.

78

2 kelímky bílého jogurtu

79

240 ml mléka

80

hrst lístků máty

81

1/4 lžičky mletého kmínu

82

1/4 lžičky mletého kardamomu

83

1 lžičku cukru

84

špetku soli

85

2 hrnky ledu

86

Všechny přísady rozmixujte, nalijte do sklenic a ihned podávejte.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Panna cotta z kokosového mléka

Zapečená rajčata s mletým masem

Švestkový koláč posypaný plátky mandlí

Slaný koláč z listového těsta zapékaný s bramborami, šunkou a sýrem

Ostružinový pohár alla tiramisu

Řecké pasticcio

Originální slané krekery se slaninou za 15 minut

Guláš z hlívy

Vyzkoušený recept na jednoduchý domácí jogurt pro zdraví

Video: Domácí indická kuřecí Tikka Masala

Krůtí kuličky

Zdravá dýňovo-mrkvová bábovka s ořechy, co nestihne vychladnout