fbpx

Cuketová čalamáda

Cuketová čalamáda má využití opravdu velmi široké. Dát si ji můžete na topinku, do toustů či sendvičů, na pizzu, pod maso a nebo skvělá je s orestovanými kuřecími kousky a na těstoviny nebo klidně jen tak s těstovinami či rýží.

Cuketová čalamáda

Ingredience na 10 porcí

  • 2 kg cukety 
  • 0,5 cibule
  • 10 stroužků česneku
  • 4 velká rajčata
  • 1 balení rajčatové passaty nebo suga (já měla passatu 500 g)
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 5 lžiček soli
  • 8 lžic vinného octa
  • 6 lžic balsamico octa
  • 8 lžic worcestru
  • čerstvě namletý pepř
  • olej

Postup

Celkový čas přípravy: 120 min

1

Cukety nastrouhejte nahrubo, cibuli na menší proužky, česnek na slabé plátky a rajčata nakrájejte na jemno.

2

V hlubší pánvi, ideálně wok, si rozpalte olej a dejte orestovat cibulku. Až cibule zesklovatí, přidejte česnek a minutku restujte. Pak přidejte rajčata a nechte je cca 5 minut povařit. Poté přidejte vše ostatní – cukr, sůl, pepř, oba octy, worcestr a passatu a nechte dalších cca pět minutek povařit. Poté přendejte do pekáčku či zapékací misky (můžete pekáčky vyložit pečícím papírem, do keramického jsem dala pečící papír do nepřilnavého nic). Pečte zhruba 45 min na 180 °C.

3

Po uplynutí doby pečení plňte ihned ještě horké do připravených čistých sklenic, ideálně vyvařených, stejně tak víčka musí být čistá a suchá. Naplněné sklenice otočte dnem vzhůru.

4

Po otevření skladujte v lednici.

5

Z tohoto množství jsem připravila 8 středních skleniček.

Mohlo by vás zajímat:
Cuketa Fitness a zdravé Vegetariánské

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře