
6 kshousky:
6karbanátky:
500 mlmajonéza:
Jako první si připravíme těsto na housky. V míse smíchej všechny ingredience kromě oleje, ten přidáš, až když je těsto dostatečně uhnětené, společně se špetkou cukru a soli. Zkus přidat i trochu koriandru, housky po něm hezky voní.
Těsto by mělo odpočívat v lednici alespoň přes noc. Pokud ale spěcháš, můžeš tento krok zkrátit/vynechat a rovnou ho rozdělit na 6 kousků, vytvarovat, pocákat vodou a nechat 2 hodiny kynout na teplém místě.
Než housky vykynou, smixujeme si karbanátky. Suroviny smíchej a dochuť solí, pepřem a majoránkou. Pomocí mouky vytvoříš placky, které zprudka osmahneš (2 min. z každé strany) a dáš péct do trouby na 180 °C po dobu 20 minut.
Placky se pečou, housky kynou, tak si zatím uděláme domácí majonézu!
Jáhly společně s kešu 3x spaříš vroucí vodou a potom vaříš, dokud se voda nevsákne.
Do mixéru si zatím připrav ocet, citronovou šťávu, olej, vodu, potom i uvařené jáhly s kešu. Rozmixuj do hladka a podle chuti přidej sůl, pepř, cibuli, ... Všechnu hned nespotřebuješ, takže je fajn najít nějakou starou zavařovačku, vyškrábnout to do ní a nechat v lednici.
Ohledně trvanlivosti nevím, ještě se mi nezkazila. Já ji měla v lednici maximálně 2 měsíce a vydržela bez problému.
Až ti cinkne trouba, tak vyměníš plech s karbanátky za plech s houskami. Není na škodu je pomazat mlékem nebo vodou (pro lesk) a posypat sezamovými semínky.
Housky se pečou 10 min na 230 °C.
Ještě teplé housky namaž (možná také ještě teplou) majonézou, oblož to zeleninou a karbošem. Bon Appétit!
Mají úspěch i u masožroutů ;).