Těsto:
Omáčka:
Na ozdobu:
Ve větším hrnci nechejte vařit vodu. Mezitím si připravte těsto. Do mísy dejte tvaroh, ovesnou mouku, vejce a špetku soli. Nastrouhejte trošku citronové kůry. Propracujte těsto, z kterého vytvarujte váleček.
Váleček nakrájejte na jednotlivé dílky, z kterých prsty vytvarujte kolečka. Na každé kolečko položte kousek marcipánu, zabalte ho do těsta a v dlaních vytvarujte kuličku. Mně vyšlo 11 kousků. Jakmile voda v hrnci vře, přisypte trošku soli a vhoďte knedlíčky. Vařte ve vroucí vodě. Až vyplavou, nechte ještě cca 5 minut povařit.
Do rendlíčku dejte vypeckované třešně a dolijte trochou vody. Doslaďte dle svých chutí. Pokud použijete třešně kompotované, vodu nahraďte šťávou a sladit již nemusíte. Nechejte vařit tak dlouho, až se tekutina zredukuje tak na polovinu. Poté přilijte portské víno a ještě chvíli povařte. Hotovou omáčku rozmixujte na jemné pyré.
Nastrouhejte si na hrubém struhadle čokoládu. Na talíř naneste omáčku, na ni položte několik knedlíčků a posypte strouhanou čokoládou. Nahoru položte lístek máty a máte hotovo. Dobrou chuť.
Knedlíčky není třeba již více sladit, marcipán je dostatečně sladký.