Rajská omáčka s houskovým knedlíkem

Moje nejoblíbenější omáčka na světě... recept mám opět od své babičky :-)

Rajská omáčka s houskovým knedlíkem

Ingredience na 6 porcí

Knedlík:

  • 200ml mléka
  • 1 lžička soli
  • 1 žloutek
  • 400g hrubé mouky
  • 1 rohlík
  • 15g droždí

Omáčka:

  • 1kg předního hovězího masa
  • 30g sádla
  • 1 velká cibule + 1 malá cibule
  • velký rajčatový protlak
  • 5 kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 30g hladké mouky
  • voda
  • sůl
  • pepř
  • ocet / citronová šťáva
  • cukr
  • 30% smetana ke šlehání

Postup

Celkový čas přípravy: 180 min

1

Nejprve si dáme dělat knedlíky, já dělám těsto v pekárně. Ingredience vložíme do pekárny v následujícím pořadí - vlažné mléko, žloutek, rozdrobené droždí, mouku. Do mouky si uděláme důlek, nasypeme do něj sůl a zahrneme. Zapneme na program těsto. Asi 3 minuty po začátku programu přidáme rohlík nakrájený na kostky. Když je těsto zpracované a vykynuté, přendáme na vál, propracujeme rukama a rozdělíme na 2 stejné díly, které vytvarujeme do šišek. Necháme ještě 15-30 minut kynout pod utěrkou. Knedlíky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 20 minut. V půlce knedlíky otočíme. Po vyndání z vody ihned knedlíky propíchejte vidličkou nebo špejlí, aby se nesrazily.

2

Hovězí maso uvaříme v osolené vodě s kuličkami pepře, nového koření, bobkovými listy a malou celou cibulí. Prakticky postupujte jako když děláme vývar. Když je maso měkké, vyndáme ho a vývar si přecedíme přes síto, aby nám zůstal čistý vývar bez koření.

3

Na omáčku si připravíme větší hrnec. Na sádle zpěníme cibulku nakrájenou na jemno. Když nám cibulka trochu zesklovatí, přidáme protlak a osmahneme, pozor aby se nám nepřipálil. Zalijeme vývarem z hovězího, rozmícháme a provaříme. Podle chuti dosolíme, opepříme, přidáme asi 2-3 lžíce octa a asi 3 lžíce cukru, záleží na každém, jak kdo má rád omáčku sladkou a kyselou. Ocet můžeme nahradit i citronovou šťávou. Necháme provařit asi 15 minut.

4

Z mouky a vody si připravíme zahušťovadlo, které pomalu za stálého míchání přilijeme do omáčky. Necháme asi 15 minut pořádně provařit. Občas zamíchejte aby se vám mouka nepřichytla na dně.

5

Nakonec do omáčky přilijeme asi půlku kelímku smetany, kdo má rád smetanovější omáčku přilije celý kelímek. Jakmile přidáme smetanu, už nevaříme.

6

Hovězí maso nakrájíme na plátky a podáváme přelité omáčkou, s houskovými knedlíky.
Dobrou chuť :-)

Mohlo by vás zajímat: Hlavní jídla, Recept bez kategorie

Hodnocení a komentáře

Filip

Filip

Miluji to!

Odpovědět

pro přidání komentáře