
Chlebový kvásek
Chlebový kvas je poklad, na který se bohužel často zapomíná, přitom není tak těžké sis jej připravit i doma. Pečivo z něj je naprosto nepřekonatelné a všichni, kteří jej ochutnali, za čas chtěli své vlastní pečivo, takže jsem můj kvásek má po světe již několik “dětí”, které nadšeně kvasí mouku v dalších rodinách a dělají radost křupavými chleby, bagetkami i dalamánky.
Ingredience a příprava
Základem kvásku jsou pouze dvě ingredience, které jsou běžně dostupné. Stačí vám pouze mouka a voda. Mouku si můžete vybrat buď žitnou chlebovou nebo žitnou celozrnou. Pro úplně první kvásek bych doporučila začít s chlebovou, jelikož je jemnější a kvásku se pak lépe prokvašuje. Voda je ideální převařená, pokojové teploty.
- 50 g chlebové nebo celozrnné žitné mouky
- 50 ml vody, převařené a vychladlé na pokojovou teplotu
Na kvásek budete potřebovat větší sklenici, vhodné jsou zavařovací o objemu 3/4 l. Ze začátku budete potřebovat tuto větší, jakmile kvásek nabere trochu síly, bude stačit menší.