Domácí kopřivový sirup – 2 recepty na přírodní lék

Sirup z mladých kopřiv je malý přírodní zázrak. Kopřivy mají vysoký obsah vitamínu C, prospívají srdci a krevnímu oběhu, léčí anémii, čistí organizmus a nebo např. zlepšují kvalitu vlasů. Vydejte se na jejich lov a s pomocí pár dalších surovin si vyrobte domácí kopřivový sirup. :)

Redakce

Autor

4.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 1

Recept č. 1:

Ingredience:

  • 40 vrchních částí kopřiv (posbírané na neznečištěných místech)
  • 6 bio citronů
  • 3 l studené vody
  • 1 kg třtinového cukru nebo 200 g medu

Postup:

  1. Kopřivy umyjeme jen krátkým ponořením do vody.
  2. Do velké uzavíratelné nádoby si dáme kopřivy a na plátky nakrájené citróny. přikryjeme a necháme 24 hodin macerovat.
  3. Druhý den vše promícháme a scedíme tekutinu přes sítko. Přidáme do ní cukr/med a ještě další den necháme odležet. Pokud jste přidali cukr, jednou za čas promíchejte. Pokud med, není potřeba míchat.
  4. Skladujeme v čisté nádobě v lednici.

Recept č. 2:

Ingredience:

  • 40 vrchních částí kopřiv (posbírané na neznečištěných místech)
  • 40 g kyseliny citronové
  • 1,5 kg třtinového cukru
  • 2 l studené vody

Postup:

  1. Kopřivy umyjeme jen krátkým ponořením do vody.
  2. Dáme je do hrnce a zalijeme vařící vodou. Přidáme kyselinu citronovou, přikryjeme a necháme louhovat 24 hodin.
  3. Druhý den tekutinu scedíme přes sítko. Dáme ji na sporák a trochu zahřejeme. Přidáme do ní cukr a zamícháme. Pokud nám vznikne pěna, odebereme ji naběračkou.
  4. Sirup necháme vychladnout a nalijeme do čistých sklenic. Není potřeba sterilizovat.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Cuketový „dort“ s pikantní masovou směsí

Rychlé pizzové mufiny se šunkou, sýrem a oregánem

Zákusek s krupicí a šlehačkou bez pečení

Tortelloni se smetanou a šunkou

Pečený losos s citrónem a bylinkami

Duhové nudle

Grilované tofu s shiitake houbami

Omeleta s patizonem a rajčátky

Tip na léto: Jemná ledová káva bez vaření

Chřestové risotto s pancettou

Risotto s červeným vínem

Tvarohovo-maková buchta