Recept č. 1:
Ingredience:
- 40 vrchních částí kopřiv (posbírané na neznečištěných místech)
- 6 bio citronů
- 3 l studené vody
- 1 kg třtinového cukru nebo 200 g medu
Postup:
- Kopřivy umyjeme jen krátkým ponořením do vody.
- Do velké uzavíratelné nádoby si dáme kopřivy a na plátky nakrájené citróny. přikryjeme a necháme 24 hodin macerovat.
- Druhý den vše promícháme a scedíme tekutinu přes sítko. Přidáme do ní cukr/med a ještě další den necháme odležet. Pokud jste přidali cukr, jednou za čas promíchejte. Pokud med, není potřeba míchat.
- Skladujeme v čisté nádobě v lednici.
Recept č. 2:
Ingredience:
- 40 vrchních částí kopřiv (posbírané na neznečištěných místech)
- 40 g kyseliny citronové
- 1,5 kg třtinového cukru
- 2 l studené vody
Postup:
- Kopřivy umyjeme jen krátkým ponořením do vody.
- Dáme je do hrnce a zalijeme vařící vodou. Přidáme kyselinu citronovou, přikryjeme a necháme louhovat 24 hodin.
- Druhý den tekutinu scedíme přes sítko. Dáme ji na sporák a trochu zahřejeme. Přidáme do ní cukr a zamícháme. Pokud nám vznikne pěna, odebereme ji naběračkou.
- Sirup necháme vychladnout a nalijeme do čistých sklenic. Není potřeba sterilizovat.