fbpx

Dýňový kečup

Nejen z rajčat, ale i z dýně můžete udělat kečup, bude tak i mnohem zdravější. Po receptu na dýňový kečup jsem pátrala už loni, ale celkem marně, nakonec jsem zkusila vytvořit ho obdobně jako klasický a výsledek byl tak výborný, že jsem hned vzápětí dělala další várku

Dýňový kečup

Ingredience na 10 porcí

  • 800 g dýně hokaido (1 středně velká)
  • 0,5 kg rajčat
  • 2 – 3 středně velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 150 ml vody
  • 120 ml octa (pokud máte rádi pikantnější, tak klidně víc)
  • 1 – 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 3 hřebíčky
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • 2 – 4 lžíce třtinového cukru (podle toho jak máte rádi sladký)
  • lžička pálivé papriky nebo mletého chilli (nemusí být)

Postup

Celkový čas přípravy: 120 min

1

Rajčata můžete vyměnit za dýni a udělat kečup jen z dýně, mi se ale osvědčil takto.

2

Dýni a rajčata omyjte a nakrájejte na větší kusy, dýně hokaido se loupat nemusí, vařením slupka změkne. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo, stejně tak i česnek. Dejte vše do většího hrnce, podlijte vodou a přiveďte k varu. Přidejte ocet, mletou sladkou papriku, cukr a sůl. V případě pálivého kečupu přidejte mletou papriku nebo chilli. Hřebíček, nové koření a pepř dejte do plátýnka nebo vajíčka na koření, ať to pak nemusíte lovit. Vajíčko nebo plátýnko zavěste na hrnec a nechte ponořené. Vařte cca 1 h a občas promíchejte, ať se směs nepřipálí.

3

Po hodince vaření vyjměte koření a vše důkladně rozmixujte. Poté si vezměte husté sítko (cedník) nebo plátýnko a rozmixovanou směs propasírujte. Ochutnejte a dle potřeby dochuťte. Vraťte na plotnu a ještě chvilku povařte, cca 10 – 15 minut.

4

Horký kečup plňte do připravených čistých a suchých sklenic, ideálně vyvařených. Stejně tak víčka musí být perfektně čistá. Vyvarujte se i ušpinění okrajů sklenice. Naplněné a zavíčkované sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte lehce vychladnout.

5

Kečup můžete samozřejmě i sterilovat, klasicky na 80°C a 20 minut.

6

Otevřený skladujte v lednici.

Dýňový kečup

Mohlo by vás zajímat: Recept bez chodu, Recept bez kategorie

Hodnocení a komentáře

Barca Zatopkova

Barca Zatopkova 5. 11. 2017

výborný recept 🙂 Hotovo a rovnou dvojitá dávka 🙂

Odpovědět

reBarbora's kitchen

reBarbora's kitchen (autor)

Miluji to!

Odpovědět

pro přidání komentáře