Dýňový kečup

Nejen z rajčat, ale i z dýně můžete udělat kečup, bude tak i mnohem zdravější. Po receptu na dýňový kečup jsem pátrala už loni, ale celkem marně, nakonec jsem zkusila vytvořit ho obdobně jako klasický a výsledek byl tak výborný, že jsem hned vzápětí dělala další várku

reBarbora's kitchen

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 800 g dýně hokaido (1 středně velká)
  • 0,5 kg rajčat
  • 2 – 3 středně velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 150 ml vody
  • 120 ml octa (pokud máte rádi pikantnější, tak klidně víc)
  • 1 – 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 3 hřebíčky
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • 2 – 4 lžíce třtinového cukru (podle toho jak máte rádi sladký)
  • lžička pálivé papriky nebo mletého chilli (nemusí být)

Postup

1

Rajčata můžete vyměnit za dýni a udělat kečup jen z dýně, mi se ale osvědčil takto.

2

Dýni a rajčata omyjte a nakrájejte na větší kusy, dýně hokaido se loupat nemusí, vařením slupka změkne. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo, stejně tak i česnek. Dejte vše do většího hrnce, podlijte vodou a přiveďte k varu. Přidejte ocet, mletou sladkou papriku, cukr a sůl. V případě pálivého kečupu přidejte mletou papriku nebo chilli. Hřebíček, nové koření a pepř dejte do plátýnka nebo vajíčka na koření, ať to pak nemusíte lovit. Vajíčko nebo plátýnko zavěste na hrnec a nechte ponořené. Vařte cca 1 h a občas promíchejte, ať se směs nepřipálí.

3

Po hodince vaření vyjměte koření a vše důkladně rozmixujte. Poté si vezměte husté sítko (cedník) nebo plátýnko a rozmixovanou směs propasírujte. Ochutnejte a dle potřeby dochuťte. Vraťte na plotnu a ještě chvilku povařte, cca 10 – 15 minut.

4

Horký kečup plňte do připravených čistých a suchých sklenic, ideálně vyvařených. Stejně tak víčka musí být perfektně čistá. Vyvarujte se i ušpinění okrajů sklenice. Naplněné a zavíčkované sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte lehce vychladnout.

5

Kečup můžete samozřejmě i sterilovat, klasicky na 80°C a 20 minut.

6

Otevřený skladujte v lednici.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Masové koule s rajčatovou omáčkou

Sekaná s pivní marinádou

Dýňová roláda s vanilkovým krémem

Zapékané hlávkové zelí s cuketou, česnekem a sýrem

Cuketové koláčky s ajvarem z listového těsta

Svatomartinská husa, bramborový knedlík a jablkové zelí

Kuřecí prsa s krémovou česnekovou omáčkou, špenátem a sušenými rajčaty

Krabí salát s avokádem – jednoduchý recept

Cuketové muffiny s čokoládou

Lasagne bez pečení a připravené do hodiny

Dýňové čtverečky s vanilkovým krémem a skořicí

Video: Raw cuketové špagety Alfredo z piniových oříšků