fbpx

Citronové macarons

S macarons mám velmi komplikovaný vztah – někdy se povedou, někdy se nepovedou a s novou troubou se mi většinou spíše nepovedly. Ale tento recept mě příjemně překvapil, macarons se povedly vzhledově, tak hlavně chuťově, protože kyselost citronu ke sladké chuti skořápek ladí naprosto perfektně.

Citronové macarons

Ingredience na 10 porcí

na macarons:

  • 112 g mletých mandlí
  • 204 g moučkového cukru
  • 102 g bílků
  • 51 g cukru krupice
  • (žluté gelové potravinové barvivo)

na náplň:

  • lemon curd (anglický citrónový krém) nebo citrónová (citrusová) marmeláda

Postup

Celkový čas přípravy: 60 min

1

Mandle promícháme s moučkovým cukrem a ještě je společně rozmixujeme.

Citronové macarons
2

Prosijeme je skrze jemnější sítko a případné zbytky ještě jednou do jemna promixujeme.

Citronové macarons
3

Bílky vyšleháme do pěny a potom k nim postupně přisypáváme krupicový cukr.

Citronové macarons
4

Sníh vyšleháme do tuha, ale snažíme se ho nepřešlehat. (Vypadal by pak “suše” anebo by dokonce začal hrudkovatět).

Citronové macarons
5

V tuto chvíli můžeme přidat potravinářské barvivo – já přidala žluté gelové.

Citronové macarons
6

A znovu sníh prošleháme, aby se barva sjednotila.

Citronové macarons
7

Ke sněhu přidáme polovinu mandlové směsi a zamícháme, aby se vše propojilo. Nemusíme se bát a klidně vše smícháme bez skurpulí – je potřeba z bílků dostat vzduch (cca 15 zamíchání stěrkou).

Citronové macarons
8

Přidáme opět polovinu mandlové směsi a dobře zamícháme (asi 10–15 zamíchání). Dbáme na to, aby po stěnách a na dně nádoby nezůstaly nepromícháné části.

Citronové macarons
9

Napotřetí přisypeme zbytek mandlové směsi a znovu 10–15 tahy zamícháme. Hlavní je mít dobře promíchanou, jednolitou hmotu.

Citronové macarons
10

Těsto musí mít tzv. konzistenci lávy – padat ze stěrky v široké stuze a v míse se rozlévat, aby po 30 vteřinách byl povrch vcelku hladký. (Já jsem hmotu bohužel trošku přemíchala, protože se makronky na plechu před pečením hodně roztékaly a nedržely pěkný, kulatý tvar.)

Citronové macarons
11

Těstem naplníme cukrářský sáček s hladkou kulatou špičkou.

Citronové macarons
12

Plechy si vyložíme pečicím papírem, pod který můžeme dát šablonu s předtištěnými vzory makronek.

Citronové macarons
13

Tu poté vyndáme a s plechem silně bouchneme o stůl/linku tak, aby se uvolniny vzduchové bublinky a praskly. Makronky necháme zaschnout na plechu asi 30–60 minut. Ideální je, pokud se po této době můžeme makronek zlehka dotknout a hmota se nám nepřilepí na prst.

Citronové macarons
14

Macarons pečeme při 135 °C 12–16 minut.
Poznámka k pečení: V zadání bylo péci v horní třetině trouby. Tak jsem si řekla, že uposlechnu, a dokonce jsem troubu nastavila na klasický ohřev zespodu a zvrchu. Minimálně u mě to nebyl dobrý nápad, zjistila jsem, že mi v tomto nastavení trouba moc nepeče. Makronky jsem musela péct asi 2x tak dlouho a ani moc nevyběhly. Tak jsem pak přešla na svůj oblíbený horkovzduch a prostřední část trouby.
Upečené makronky by se neměly hýbat po poklepání na skořápku, v tom případě totiž nejsou zespodu dopečené a nešly by z papíru odloupnout.

Citronové macarons
15

Makronky necháme na plechu vychladnout a poté je odloupneme od pečicího papíru. Slepujeme je k sobě připraveným krémem nebo marmeládou.

Citronové macarons
16

Slepené je necháme v lednici minimálně do druhého dne, aby se chutě propojily a skořápky získaly trochu vláčnosti díky náplni.

Citronové macarons

Mohlo by vás zajímat:

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře