
Mandle promícháme s moučkovým cukrem a ještě je společně rozmixujeme.
Prosijeme je skrze jemnější sítko a případné zbytky ještě jednou do jemna promixujeme.
Bílky vyšleháme do pěny a potom k nim postupně přisypáváme krupicový cukr.
Sníh vyšleháme do tuha, ale snažíme se ho nepřešlehat. (Vypadal by pak “suše” anebo by dokonce začal hrudkovatět).
V tuto chvíli můžeme přidat potravinářské barvivo – já přidala žluté gelové.
A znovu sníh prošleháme, aby se barva sjednotila.
Ke sněhu přidáme polovinu mandlové směsi a zamícháme, aby se vše propojilo. Nemusíme se bát a klidně vše smícháme bez skurpulí – je potřeba z bílků dostat vzduch (cca 15 zamíchání stěrkou).
Přidáme opět polovinu mandlové směsi a dobře zamícháme (asi 10–15 zamíchání). Dbáme na to, aby po stěnách a na dně nádoby nezůstaly nepromícháné části.
Napotřetí přisypeme zbytek mandlové směsi a znovu 10–15 tahy zamícháme. Hlavní je mít dobře promíchanou, jednolitou hmotu.
Těsto musí mít tzv. konzistenci lávy – padat ze stěrky v široké stuze a v míse se rozlévat, aby po 30 vteřinách byl povrch vcelku hladký. (Já jsem hmotu bohužel trošku přemíchala, protože se makronky na plechu před pečením hodně roztékaly a nedržely pěkný, kulatý tvar.)
Těstem naplníme cukrářský sáček s hladkou kulatou špičkou.
Plechy si vyložíme pečicím papírem, pod který můžeme dát šablonu s předtištěnými vzory makronek.
Tu poté vyndáme a s plechem silně bouchneme o stůl/linku tak, aby se uvolniny vzduchové bublinky a praskly. Makronky necháme zaschnout na plechu asi 30–60 minut. Ideální je, pokud se po této době můžeme makronek zlehka dotknout a hmota se nám nepřilepí na prst.
Macarons pečeme při 135 °C 12–16 minut.
Poznámka k pečení: V zadání bylo péci v horní třetině trouby. Tak jsem si řekla, že uposlechnu, a dokonce jsem troubu nastavila na klasický ohřev zespodu a zvrchu. Minimálně u mě to nebyl dobrý nápad, zjistila jsem, že mi v tomto nastavení trouba moc nepeče. Makronky jsem musela péct asi 2x tak dlouho a ani moc nevyběhly. Tak jsem pak přešla na svůj oblíbený horkovzduch a prostřední část trouby.
Upečené makronky by se neměly hýbat po poklepání na skořápku, v tom případě totiž nejsou zespodu dopečené a nešly by z papíru odloupnout.
Makronky necháme na plechu vychladnout a poté je odloupneme od pečicího papíru. Slepujeme je k sobě připraveným krémem nebo marmeládou.
Slepené je necháme v lednici minimálně do druhého dne, aby se chutě propojily a skořápky získaly trochu vláčnosti díky náplni.