Citronové macarons

S macarons mám velmi komplikovaný vztah – někdy se povedou, někdy se nepovedou a s novou troubou se mi většinou spíše nepovedly. Ale tento recept mě příjemně překvapil, macarons se povedly vzhledově, tak hlavně chuťově, protože kyselost citronu ke sladké chuti skořápek ladí naprosto perfektně.

Meg v kuchyni

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Na macarons:

  • 112 g mletých mandlí
  • 204 g moučkového cukru
  • 102 g bílků
  • 51 g cukru krupice
  • (žluté gelové potravinové barvivo)

Na náplň:

  • lemon curd (anglický citrónový krém) nebo citrónová (citrusová) marmeláda

Postup

1

Mandle promícháme s moučkovým cukrem a ještě je společně rozmixujeme.

2

Prosijeme je skrze jemnější sítko a případné zbytky ještě jednou do jemna promixujeme.

3

Bílky vyšleháme do pěny a potom k nim postupně přisypáváme krupicový cukr.

4

Sníh vyšleháme do tuha, ale snažíme se ho nepřešlehat. (Vypadal by pak “suše” anebo by dokonce začal hrudkovatět).

5

V tuto chvíli můžeme přidat potravinářské barvivo – já přidala žluté gelové.

6

A znovu sníh prošleháme, aby se barva sjednotila.

7

Ke sněhu přidáme polovinu mandlové směsi a zamícháme, aby se vše propojilo. Nemusíme se bát a klidně vše smícháme bez skurpulí – je potřeba z bílků dostat vzduch (cca 15 zamíchání stěrkou).

8

Přidáme opět polovinu mandlové směsi a dobře zamícháme (asi 10–15 zamíchání). Dbáme na to, aby po stěnách a na dně nádoby nezůstaly nepromícháné části.

9

Napotřetí přisypeme zbytek mandlové směsi a znovu 10–15 tahy zamícháme. Hlavní je mít dobře promíchanou, jednolitou hmotu.

10

Těsto musí mít tzv. konzistenci lávy – padat ze stěrky v široké stuze a v míse se rozlévat, aby po 30 vteřinách byl povrch vcelku hladký. (Já jsem hmotu bohužel trošku přemíchala, protože se makronky na plechu před pečením hodně roztékaly a nedržely pěkný, kulatý tvar.)

11

Těstem naplníme cukrářský sáček s hladkou kulatou špičkou.

12

Plechy si vyložíme pečicím papírem, pod který můžeme dát šablonu s předtištěnými vzory makronek.

13

Tu poté vyndáme a s plechem silně bouchneme o stůl/linku tak, aby se uvolniny vzduchové bublinky a praskly. Makronky necháme zaschnout na plechu asi 30–60 minut. Ideální je, pokud se po této době můžeme makronek zlehka dotknout a hmota se nám nepřilepí na prst.

14

Macarons pečeme při 135 °C 12–16 minut.
Poznámka k pečení: V zadání bylo péci v horní třetině trouby. Tak jsem si řekla, že uposlechnu, a dokonce jsem troubu nastavila na klasický ohřev zespodu a zvrchu. Minimálně u mě to nebyl dobrý nápad, zjistila jsem, že mi v tomto nastavení trouba moc nepeče. Makronky jsem musela péct asi 2x tak dlouho a ani moc nevyběhly. Tak jsem pak přešla na svůj oblíbený horkovzduch a prostřední část trouby.
Upečené makronky by se neměly hýbat po poklepání na skořápku, v tom případě totiž nejsou zespodu dopečené a nešly by z papíru odloupnout.

15

Makronky necháme na plechu vychladnout a poté je odloupneme od pečicího papíru. Slepujeme je k sobě připraveným krémem nebo marmeládou.

16

Slepené je necháme v lednici minimálně do druhého dne, aby se chutě propojily a skořápky získaly trochu vláčnosti díky náplni.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Bezlepkové mandlové sušenky hotové za 15 minut

Ombre dort s překvapením na řezu

Video: Lahodný krémový tiramisu cheesecake

Domácí rohlíčky plněné tvarohem s pomerančovou příchutí

Video: Plněný pizza chleba s italským salámem, mozzarellou a čedarem

Zdravý koktejl z kaki a kokosového mléka s kardamomem

Vánoční cukroví – křehká máslová kolečka s vanilkou

Velikonoční čokoládová vajíčka plněná vanilkovým krémem

Nadýchané řezy s čokoládovou polevou

Video: Úchvatný karamelový dort s vlašskými ořechy, mascarpone pěnou a čokoládovou květinou

Zapečená brokolice s černým kořenem

Skořicové lívance