Citronové macarons
S macarons mám velmi komplikovaný vztah – někdy se povedou, někdy se nepovedou a s novou troubou se mi většinou spíše nepovedly. Ale tento recept mě příjemně překvapil, macarons se povedly vzhledově, tak hlavně chuťově, protože kyselost citronu ke sladké chuti skořápek ladí naprosto perfektně.
★★★★★ 0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0
Ingredience
Na macarons:
- 112 g mletých mandlí
- 204 g moučkového cukru
- 102 g bílků
- 51 g cukru krupice
- (žluté gelové potravinové barvivo)
Na náplň:
- lemon curd (anglický citrónový krém) nebo citrónová (citrusová) marmeláda
Postup
1
Mandle promícháme s moučkovým cukrem a ještě je společně rozmixujeme.
2
Prosijeme je skrze jemnější sítko a případné zbytky ještě jednou do jemna promixujeme.
3
Bílky vyšleháme do pěny a potom k nim postupně přisypáváme krupicový cukr.
4
Sníh vyšleháme do tuha, ale snažíme se ho nepřešlehat. (Vypadal by pak “suše” anebo by dokonce začal hrudkovatět).
5
V tuto chvíli můžeme přidat potravinářské barvivo – já přidala žluté gelové.
6
A znovu sníh prošleháme, aby se barva sjednotila.
7
Ke sněhu přidáme polovinu mandlové směsi a zamícháme, aby se vše propojilo. Nemusíme se bát a klidně vše smícháme bez skurpulí – je potřeba z bílků dostat vzduch (cca 15 zamíchání stěrkou).
8
Přidáme opět polovinu mandlové směsi a dobře zamícháme (asi 10–15 zamíchání). Dbáme na to, aby po stěnách a na dně nádoby nezůstaly nepromícháné části.
9
Napotřetí přisypeme zbytek mandlové směsi a znovu 10–15 tahy zamícháme. Hlavní je mít dobře promíchanou, jednolitou hmotu.
10
Těsto musí mít tzv. konzistenci lávy – padat ze stěrky v široké stuze a v míse se rozlévat, aby po 30 vteřinách byl povrch vcelku hladký. (Já jsem hmotu bohužel trošku přemíchala, protože se makronky na plechu před pečením hodně roztékaly a nedržely pěkný, kulatý tvar.)
11
Těstem naplníme cukrářský sáček s hladkou kulatou špičkou.
12
Plechy si vyložíme pečicím papírem, pod který můžeme dát šablonu s předtištěnými vzory makronek.
13
Tu poté vyndáme a s plechem silně bouchneme o stůl/linku tak, aby se uvolniny vzduchové bublinky a praskly. Makronky necháme zaschnout na plechu asi 30–60 minut. Ideální je, pokud se po této době můžeme makronek zlehka dotknout a hmota se nám nepřilepí na prst.
14
Macarons pečeme při 135 °C 12–16 minut.
Poznámka k pečení: V zadání bylo péci v horní třetině trouby. Tak jsem si řekla, že uposlechnu, a dokonce jsem troubu nastavila na klasický ohřev zespodu a zvrchu. Minimálně u mě to nebyl dobrý nápad, zjistila jsem, že mi v tomto nastavení trouba moc nepeče. Makronky jsem musela péct asi 2x tak dlouho a ani moc nevyběhly. Tak jsem pak přešla na svůj oblíbený horkovzduch a prostřední část trouby.
Upečené makronky by se neměly hýbat po poklepání na skořápku, v tom případě totiž nejsou zespodu dopečené a nešly by z papíru odloupnout.
15
Makronky necháme na plechu vychladnout a poté je odloupneme od pečicího papíru. Slepujeme je k sobě připraveným krémem nebo marmeládou.
16
Slepené je necháme v lednici minimálně do druhého dne, aby se chutě propojily a skořápky získaly trochu vláčnosti díky náplni.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}