Suroviny na náplň
Kynuté těsto
Náplň
V menším hrnci si ve studeném mléce důkladně rozmícháme prosáté kakao a pudinkový prášek . Přeneseme na sporák a přisypeme krupicový cukr. Za stálého míchání přivedeme k varu a uvaříme hustý pudink. Necháme ho trochu vychladnout a do vlažného postupně přidáme změklé máslo, které se v pudinku rozpustí. Důkladně promícháme. Puding přelijeme do skleněné misky, přikryjeme potravinovou fólií, aby se neutvořil škraloup a necháme vychladit v lednici.
Kynuté těsto
Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. V míse si smícháme mouku, moučkový cukr, změklé máslo, vlažné mléko a rozdrobené droždí. Kvásek netřeba připravovat samostatně. Zapneme robota a vypracujeme těsto. Těsto bude tuhé, proto do něho po chvíli přidáme sníh. Pokud byste měli těsto suché, přidejte do něj po lžících trochu vlažného mléka. V opačném případě přidejte trochu mouky. Pokud těsto mezi dvěma prsty lepí a natahuje se, tak je správně vypracované.
Záviny
Připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem. Těsto vyklopíme na pomoučněnou plochu a ještě trochu rukama prohněteme. Bochník těsta rozdělíme na 4 stejné části. Těsto odložíme na talíř vysypaný moukou, aby se těsto nepřilepilo. Vyvalujeme po jednom na asi 0,5 cm silné obdélníky.
Každou část těsta potřeme 3-4 lžícemi čokoládového pudinku (ne zcela po okraj) a těsto srolujeme. Dvě srolované těsta na jednom konci spojíme a propleteme jedno přes druhé. Vzniknou nám tak 2 záviny. Před vložením do trouby potřete záviny rozpuštěným máslem.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 ° C asi 40 minut do zlatohněda. Ihned po upečení potřeme zbylým rozpuštěným máslem.
Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Moje tipy: – do těsta si můžete přidat trochu Rumu – pokud nedáte Rum do těsta, klidně ho přidejte k rozpuštěnému másla, kterým budete v závěru záviny potírat :) – záviny můžete naplnit např. i mákem nebo ořechovou náplní – u náplně platí, že méně je více, tak ať vám náplň zbytečně nevytýká