
Na marinádu
Rajčatový salát
Do menšího kastrolu dáme rozpálit vyšší vrstvu oleje. Tempeh nakrájíme na kostky a v oleji osmažíme dozlatova.
Mezitím si připravíme marinádu. Smícháme sojovku s olejem, balzamikem, citronovou šťávou, javorovým sirupem, drceným česnekem, pokrájenou cibulkou a chilli papričkou a přihodíme také pokrájenou nať petrželky a odrané lístečky ze saturejky. Promícháme a do marinády postupně vhazujeme osmažené horké kostky tempehu. Každou v marinádě obalíme a necháme odstát.
Zároveň se smažením připravíme i rýži. Odměříme skleničku rýže, přidáme slunečnicová semínka a několikrát propláchneme v chladné vodě. Poslední vodu odměříme, k propláchnuté a slité rýži přilijeme jeden a půl násobek vody, osolíme a uvaříme na středním plameni cca 12 minut. Na plynový sporák použijeme rozptylovač plamene.
Rajčatům nařízneme ostrým nožem slupku do kříže a spaříme vroucí vodou. Po chvilce vyndáme, přendáme na okamžik do studené vody a potom slupku oloupeme. Rajčata nakrájíme na kostičky. Z oleje, citronové šťávy, soli a sirupu vyšleháme vidličkou zálivku a tu přelijeme přes salát.
Na talíř nandáme trochu rýže a marinovaných kostek a na list salátu navrstvíme rajčatové kostičky. Rýži pokapeme trochou marinády.