Dýňové cupcakes

Ingredience na 10 porcí
Na 12 ks cupcakes si připravte:
- 1 hrnek mouky (hladká a polohrubá 1:1)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mletého nového koření
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1 hrnek dýňového pyré
- 1 hrnek cukru
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 hrnku jemně sekaných vlašských ořechů (klidně můžete vynechat)
- (hrnek o objemu 240 ml)
Skořicový krém:
- 400 g smetanového jogurtu nebo zakysané smetany (min. 10% tuku)
- 230 g smetany ke šlehání nim. 33% (ideálně 40%)
- 3 lžíce cukru krupice
- 1/2 lžičky skořice
Postup
Celkový čas přípravy: 60 min
Jako první bude potřeba připravit dýňové pyré, můžete i den předem. Očištěnou a nakrájenou dýni uvařte v páře do měkka, pak rozmixujte na pyré. Nechte vychladnout.

Formu na muffinky vyložte papírovými košíčky, troubu předehřejte na 170 stupňů.
V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a koření. Dejte stranou.
Ve větší míse smíchejte dýňové pyré, cukr, olej, vejce a vanilku. Dobře prošlehejte. Přidejte prosátou mouku s kořením a promíchejte do hladkého těsta. Nakonec přisypte ořechy.
Těsto rozdělte do 12 košíčků a dejte péct na 22 - 25 minut. Po upečení nechte pár minut vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku.

Jogurt nebo zakysanou smetanu nechte vykapat v plátnu nebo v kávovém filtru. Můžete nechat přes noc v lednici, ale stačit bude i pár hodin. Po odkapání by mělo zbýt cca 220 g. Smetanu vyšlehejte společně s cukrem a skořicí do tuha. Nejlepší zkušenosti mám se 40% smetanou od Kunína. Díky vyššímu obsahu tuku je hustá, po našlehání je krásně pevná a drží tvar.

Vyšlehanou smetanu opatrně vmíchejte do jogurtu. Krém pomocí zdobícího sáčku naneste na cupcakes. Můžete ozdobit ořechy nebo třeba malými dýněmi z marcipánu, když už bude ten Halloween :)
Mohlo by vás zajímat:
Dýně