Ingredience na bramborový salát:
Ingredience na posypku na řízeček:
Ostatní suroviny:
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a poté oloupeme, nakrájíme na větší kostky a dáme do mísy. Přidáme zakysanou smetanu, hořčici, citronovou šťávu, pažitku, opepříme a osolíme. Vše dochutíme přesně tak jak máme rádi. Pozor brambory nemají plavat v dresinku!! Takže přidávejte radši po troškách. Když máme hotovo dáme salát dobře vychladit do lednice, ale není to podmínkou , klidně můžeme salát podávat ještě teplý, rozdíl je jen, že brambory oloupeme ještě teplé. Salát je vynikající v obou variantách. Přes léto určitě doporučuji osvěžující studenou verzi.
Nyní si připravíme posypání na řízeček, rozhodně tento krok nevynechávejte, dodá celému jídlu absolutně skvělý rozměr.Cibuly nasekáme co nejvíc na jemno a spaříme horkou vodou, necháme okapat a dáme do mističky. Přidáme na jemno nasekanou ančovičky, okurky i kapary, vše dobře promícháme.
Řízečky dobře naklepeme, z jedné strany osolíme a z obou opepříme. Solíme pouze z jedné strany jelikož posypka je sama o sobě slaná díky ančovičkám. Řízečky klasicky obalíme v mouce, vajíčku a strouhance. Mezitím jablko omyjeme, osušíme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Smícháme s pažitkou, polníčkem a vše zakapeme troškou oleje s citronovou šťávou. Salátek má být sladko-kyselý a odlehčit celé jídlo.
Nyní už jen rozpálíme slunečnicový olej, z jedné strany dobře osmažíme řízečky a jakmile otočíme ihned na již opečenou stranu dáme kousek másla. Ano čtete dobře. Tento krok udělá to kouzlo s celým řízkem. Akorát po dvou vždy musíte olej vyměnit! Jinak se přepaluje. Pak už jen podáváme společně s oběma druhy salátu. Na řízek nezapomeňte dát vždy trochu posypky a uvidíte jak se skvěle pochutnáte :)