fbpx

Vynikající vepřový řízek s dvěma druhy salátu

Vynikající vepřový řízek s dvěma druhy salátu

Ingredience na 2 porce

Ingredience na bramborový salát:

  • Ranné brambory, cca 5 ks menších brambor
  • zakysaná smetana, cca dvě lžíce
  • dijonská hořčice, množství podle chuti
  • citronová šťáva, dle chuti
  • pepř
  • sůl
  • čerstvá pažitka

Ingredience na posypku na řízeček:

  • 1 šalotka
  • 2 manší kyselé okurky
  • 1 plátek ančoviček
  • lžíce kapary

Ostatní suroviny:

  • 2 plátky vepřového masa na řízky, co nejlibovějšího
  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka
  • olej na smažení, ideálně kvalitní slunečnicový
  • kousek másla
  • jablko, ideálně sladší žluté
  • citronová šťáva
  • olivový olej
  • pažitka
  • polníček
  • sůl
  • pepř

Postup

Celkový čas přípravy: 45 min

1

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a poté oloupeme, nakrájíme na větší kostky a dáme do mísy. Přidáme zakysanou smetanu, hořčici, citronovou šťávu, pažitku, opepříme a osolíme. Vše dochutíme přesně tak jak máme rádi. Pozor brambory nemají plavat v dresinku!! Takže přidávejte radši po troškách. Když máme hotovo dáme salát dobře vychladit do lednice, ale není to podmínkou , klidně můžeme salát podávat ještě teplý, rozdíl je jen, že brambory oloupeme ještě teplé. Salát je vynikající v obou variantách. Přes léto určitě doporučuji osvěžující studenou verzi.

Vynikající vepřový řízek s dvěma druhy salátu
2

Nyní si připravíme posypání na řízeček, rozhodně tento krok nevynechávejte, dodá celému jídlu absolutně skvělý rozměr.Cibuly nasekáme co nejvíc na jemno a spaříme horkou vodou, necháme okapat a dáme do mističky. Přidáme na jemno nasekanou ančovičky, okurky i kapary, vše dobře promícháme.

3

Řízečky dobře naklepeme, z jedné strany osolíme a z obou opepříme. Solíme pouze z jedné strany jelikož posypka je sama o sobě slaná díky ančovičkám. Řízečky klasicky obalíme v mouce, vajíčku a strouhance. Mezitím jablko omyjeme, osušíme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Smícháme s pažitkou, polníčkem a vše zakapeme troškou oleje s citronovou šťávou. Salátek má být sladko-kyselý a odlehčit celé jídlo.

4

Nyní už jen rozpálíme slunečnicový olej, z jedné strany dobře osmažíme řízečky a jakmile otočíme ihned na již opečenou stranu dáme kousek másla. Ano čtete dobře. Tento krok udělá to kouzlo s celým řízkem. Akorát po dvou vždy musíte olej vyměnit! Jinak se přepaluje. Pak už jen podáváme společně s oběma druhy salátu. Na řízek nezapomeňte dát vždy trochu posypky a uvidíte jak se skvěle pochutnáte :)

Mohlo by vás zajímat:
Vepřové

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře